e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Vánoční Speciál: Skleněné ozdoby v Dubí

publikováno: 5.12.2019, kategorie: Výstavy, autor: Jana Tanzmannová

Sdílet: facebook twitter google+

V Domě porcelánu s modrou krví v Dubí je až do ledna otevřena výstava ručně vyráběných skleněných ozdob jičínské firmy HAN. Ta navazuje na českou tradici výroby vánočních ozdob ze skla. Uvidíte i několik sběratelských originálů.

Ručně foukané a dekorované výrobky, které společnost HAN vyváží do celého světa, nabízí v téměř šestnácti tisících dekorech a šesti stech barevných odstínech. Firma Han, která u nás v Čechách navazuje na dlouholetou tradici výroby, zhotovila vánoční ozdoby také pro Nadaci Dagmar a Václava Havlových VIZE 97, díky níž byl obdarován Jeho královská Výsost Sir Charles Princ z Walesu, paní Hillary Rodham Clinton, Její Veličenstvo belgická královna Paola či král Albert II.

Část výstavy bude věnována i sběratelským kolekcím vánočních ozdob, jejichž autorkami jsou paní Milada Myslbeková (pravnučka Josefa Václava Myslbeka) a paní Jarmila Mucha Plocková (vnučka Alfonse Muchy). Tyto unikátní kolekce se prodávají každý rok v limitovaném počtu.

Výstava je otevřena do 25. listopadu v Městském informačním centru v Dubí. Otevřeno je ve všední dny od 8,00 do 17,00 hodin, v sobotu do 14,00 hodin.