e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Vánoce 2018: Nejstarší německý trh v Drážďanech otevřen

publikováno: 5.12.2018, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Již v závěru listopadu se otevřel nejstarší německý vánoční trh, tzv. Striezelmarkt v Drážďanech. Navštívit ho můžete až do Štědrého dne. Vánočních trhů však bude letos v Drážďanech hned jedenáct. Zámek Pillnitz pak nabízí pohádkovou vánoční zahradu.

Hlavní trh na náměstí Altmarkt je otevřen denně od 10,00 do 21,00 hodin, na Štědrý den pak do 14,00 hodin. Zajímavostí vánočního trhu jsou tzv. Štrýcltolary, které jsou k dostání v informačním centru. Za 10 EUR získáte 11 tolarů, které můžete utratit ve stáncích, přičemž mají hodnotu eura. Na každý víkend trhu připadá nějaká slavnost, první adventní neděli je to třeba perníková slavnost, na 8. prosince pak nejslavnější štolová slavnost, při níž se krájí obří štola o váze několika tun a poté se prodává ve prospěch charity.

Další vánoční trhy jsou otevřeny po celém městě - na známé obchodní ulici Prager Strasse, na náměstí Neumarkt, u kostela Frauenkirche, romantický trh u rezidenčního zámku, mezinárodní ve čtvrti Neustadt na druhém břehu. Středověký vánoční trh na nádvoří zámecké stáje Stallhof bude otevřen i po vánočních svátcích až do 6. ledna.

Zajímat by vás mohla i informace, že v Drážďanech se v neděli 9. prosince koná tzv. nákupní neděle, kdy se mimořádně otevřou velké obchody.

Již od poloviny listopadu je v zahradě zámku Pillnitz nedaleko Drážďan otevřena Christmas Garden. Vánočně vyzdobená a nasvícená zahrada se proměnila v zářící krajinu a nabízí asi dvoukilometrovou procházku. Přístupná je až do 6. ledna denně od 16,30 do 22,00 hodin, kromě Štědrého dne a Silvestra, poslední vstup je v 9 hodin. Vstupenky stojí od pondělí do čtvrtka 15 EUR, děti 12,50 EUR, rodinná 42 EUR, o víkendech jsou dražší (17, 14,50 a 48 EUR), jsou k dostání na místě nebo on-line.

Foto: Archív města Drážďany, Torsten Hufsky.