e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Festival Teplický cimes přinese hudbu, ochutnávky i bojové umění

publikováno: 5.11.2019, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Hana Nováková

Sdílet: facebook twitter google+

O víkendu začíná v Teplicích festival Teplický cimes – Dny židovské kultury, letos již podeváté. Spolek Ulpan Teplice připravil v jeho rámci dvanáct různorodých akcí po celý listopad - koncerty, výstavy, přednášky, ochutnávky, setkání s Václavem Marhoulem... Odstartuje koncertem v Knaku v sobotu 9. listopadu.

Festival bude zahájen v sobotu 9. listopadu koncertem izraelské skupiny Jewish Monkeys. Před několika lety vyprodala tato skupina teplický Jazz club a ohlasy na koncert byly velkolepé. Kdo tedy přijde letos do Knaku, nebude jistě litovat. Začátek ve 20,00 hodin.

V pondělí 11. 11. v 17,00 hodin se uskuteční v Beuronské kapli teplického gymnázia vernisáž výstavy Židovské svědectví o českém století. Úvodního slova se ujme Zuzana Pavlovská z Židovského muzea v Praze.

Samaritáni a ti druzí – známé i neznámé náboženské komunity ve Svaté zemi - to je téma pro Jana Fingerlanda, komentátora Českého rozhlasu, jehož přednáška proběhne ve středu 13. 11. v 17,30 hodin v Regionální knihovně Teplice.

Po sedmi letech se na Teplický cimes vrací známý hudební publicista Jiří Černý. V Jazz clubu vystoupí ve čtvrtek 14. 11. od 19,00 hodin se svým poslechovým  pořadem o Amy Winehouse.

Izraelská kuchyně – v rámci již tradiční ochutnávky se letos pražský šéfkuchař Noam Darom zaměří na židovskou svatbu. V sobotu 16. 11. od 17,00 hodin v hotelu Giovanni Giacomo.

V neděli 17. 11. představí v tělocvičně Gymnázia Teplice David Bohbot Krav maga. Boj z blízka bude návštěvníkům představen nejen teoreticky, ale také prakticky. Dobrovolníci jsou tedy vítáni od 14,00 hodin. 

Svatební židovské zvyky a tradice představí posluchačům brněnský rabín Štěpán Menaše Kliment, a to v úterý 19. 11. od 18,00 hodin v kavárně Krušnohorského divadla.

Ani letos nebude chybět filmové představení, letos však zcela výjimečné. Za účasti režiséra Václava Marhoula bude promítnuto v Kině Květen ve středu 20. 11. od 17,30 gidub Nabarvené ptáče. Na samotné promítání filmu naváže beseda s režisérem. Po ní bude následovat občerstvení s možností promluvit s režisérem.

V sobotu 23. listopadu čeká návštěvníky festivalu v Bartholomeus Gallery Café rovnou dvojitá výzva – v 18,30 hodin začne Ochutnávka košer pálenek, likérů a medoviny společnosti Agnes Zelená Bohdaneč, na kterou od 20,00 hodin naváže koncert pražské klezmer-balkán skupiny Rejbele.

Architektura a osud teplických Židů II - komentovaná procházka Pavlíny Bouškové z teplického muzea a architekta Jana Hanzlíka se za jakéhokoliv počasí uskuteční v neděli 24. 11. Procházka samotným centrem města začne ve 14,00 hodin u Krušnohorského divadla.

Festival bude zakončen ve středu 27. 11. divadelním představením Neslušní, které se bude konat od 19,00 v Malém sále Krušnohorského divadla. Diváci budou mít příležitost zhlédnout hru současné americké autorky Pauly Vogel, která byla oceněna mj. Tony Award či Outer Critics Circle Award. Zpracování tohoto silného příběhu pražskou Komorní činohrou pak získalo Cenu Dona Quijota a stalo se vítěznou inscenací Mezinárodního divadelního festivalu SLAVIJA 2019 v Bělehradu. 

Na všech akcích bude pro návštěvníky připraveno malé tradiční pohoštění. Více informací možno získat na webových stránkách festivalu www.teplicky-cimes.cz.