e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Teplický Cimes: Listopadové dny židovské kultury

publikováno: 5.11.2018, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Tento týden začíná v Teplicích Teplický Cimes - osmý ročník Dnů židovské kultury. Nabídne v průběhu listopadu divadlo, výstavu, přednášky, koncert i procházku městem. Slavnostní zahájení je naplánováno na středu 7. listopadu v Krušnohorském divadle. Akce pro veřejnost najdete v článku.

středa 7. 11. 19,00 hodin
Velký sál Krušnohorského divadla v Teplicích
Slavnostní zahájení a izraleská komedie Neúp!ní
Městské divadlo Kladno, autor: Gur Koren, režie: Jiří Š. Hájek. Giornovi jsou mafiánská rodina, která se už třetí generaci specializuje na pašování drog, ale nedaří se jim doručit již několikátou zásilku v řadě, tentokrát do Makedonie. Klient zuří a dává klanu poslední šanci… „Fantastické divadlo“ je divadelní soubor, jehož členy jsou výhradně „lidé se zvláštními potřebami“, to znamená slepci, autisté, hluchoněmí a lidé s mentálním hendikepem. Nacvičují Romea a Julii na makedonský amatérský festival. Vzhledem ke škrtům v rozpočtu ministerstva však hrozí, že nikam nepojedou… Co všechno se může stát, když se protne svět mafie se světem postižených? A když ještě do toho všeho zasáhne láska? Uvidíte sami.

pátek 9. 11. pátek 17,00 hodin
Regionální muzeum v Teplicích, místnost pro návštěvníky
Rudolf Jelínek a.s. – ochutnávka a prezentace slavné české společnosti, která se zabývá výrobou alkoholických nápojů, zejména destilátů. Vstupné: 50 Kč

neděle 11. 11. 17,00 hodin
Beurónská kaple Gymnázia Teplice, přednášková místnost
Masaryk a Svatá země – vernisáž výstavy, do 26. 11.

úterý 13. 11. 17,30 hodin 
Regionální knihovna Teplice
Kdo vlastně žije v Izraeli? – přednáška, komentátor Českého rozhlasu Jan Fingerland. V Izraeli žije velké množství národnostních a náboženských skupin, o kterých se moc neví (Samaritáni, Čerkesové, Ahmadíovci a pod.). Jak je židovská většina a arabská velká menšina rozmanitá?

středa 14. 11. 20,00 hodin
Kino Květen Teplice
Izraelský dokumentární film Zelený princ (Německo, Velká británie, Izrael) 2014, režie: Nadav Schirman. Problematiku izraelsko – palestinského soužití, rodinného odkazu a zároveň prohlédnutí krvavých praktik mapuje film Zelený princ. Byl natočen podle autobiografické knihy Syn Hamásu. Mosab je nejstarším potomkem zakladatele Hamásu, vyrůstá v Ramalláhu a jeho vztah k Izraeli je stejný, jaký mají tisíce Palestinců. Po souhře mnoha okolností se ale stane izraelským špionem. Vstupné: 105/85 Kč.

čtvrtek 15. 11. 18,00 hodin
Krušnohorské divadlo, kavárna
Židovské tradice a zvyky – přednáška, rabín brněnské židovské obce Štěpán Menaše Kliment. Judaismus je nejstarším monoteistickým náboženstvím, které dalo vznik křesťanství a velký vliv mělo i na vznik islámu. V širokém slova smyslu označuje pojem judaismus celou kulturní, sociální, právní a náboženskou tradici, nejde jen o souhrn zvyků, tradic, kultury židů, náboženství a striktní dodržování předpisů, modliteb a oslav svátků, ale je to i způsob života. Tradice, zvyky a pravidla, které vychází především z Tóry, tvoří zásady praktického života při bohoslužbách i v osobním životě.

neděle 18. 11. 14,00 hodin
Sraz-Husitská 1071/2, Teplice
Architektura a osud teplických židů – komentovaná procházka městem Teplice, Mgr. Pavlína Boušková, Ing. Arch. Jan Hanzlík. Jaký byl osud teplických židovských rodin a s jakou architekturou přispěli městu, Vás seznámí během komentované procházky Pavlína Boušková (RMT) a architekt Jan Hanzlík. Trasa: Husitská – Masarykova –  J. Wolkera – Vrchlického – Lípová – Českobratrská – U Císařských lázní.

úterý 20. 11. 17,30 hodin
Regionální knihovna Teplice
Michael Žantovský – beseda s českým spisovatelem a politikem, moderuje Markéta Mališová, ředitelka Centra Franze Kafky. 

středa 21. 11. 17,00 hodin
I. a II. výstavní místnost Regionálního muzea Teplice
Osudy knih osudy lidí – komentovaná prohlídka výstavy, PhDr. Jana Perutz Michlová.

neděle 25. 11. 20,00 hodin
KNAK Teplice
Ramzailech (Izrael) – koncert, hardcore klezmer. Ramzailech, na živo překypující energií a skutečnou radostí z hraní a života. To vše napájí unikátní kombinace klezmeru, hardcoru, world music, rocku, gospelů, židovské, anglické, arabské a hebrejské kultury. Říkají o sobě, že jejich muzika je pro všechny, jak pro ortodoxní židy, tak pro fanoušky metalu. Nedělají rozdíly mezi kulturami, snaží se především svojí hudbou bavit sebe a všechny kolem sebe. Vstupné: 150 Kč.

Foto: Výstava Masaryk a Svatý země, www.teplicky-cimes.cz.