e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Živá krušnohorská řemesla jsou k vidění na zámku

publikováno: 5.11.2016, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Šikovné ruce krušnohorských řemeslníků, pro které jsou tradiční výrobky stále zdrojem obživy, mohou lidé obdivovat v zámku Valdštejnů v Litvínově. Partnerský spolek Litvínov spolu s Destinační agenturou Krušné hory tu připravily dlouhodobou expozici Živá krušnohorská řemesla, která se otevřela během podzimního jarmarku.

V prostorách Destinační agentury Krušné hory v zámku Valdštejnů si mohou návštěvníci nově prohlédnout výrobky krušnohorských řemeslníků z české i německé strany Krušných hor a podhůří. K vidění jsou například originální šperky s granáty těženými v podhůří Krušných hor, dřevěné figurky truhlářů z Olbernhau, paličkovaná krajka krušnohorských paličkářek, keramika i šité hračky a mnoho dalších výrobků. „Výstava je součástí letošního projektu, na kterém spolupracujeme s Destinační agenturou Krušné hory a který nese název Živá krušnohorská řemesla. Kromě výstavy tradičních řemeslných výrobků připravujeme také katalog řemeslníků, jejichž výrobky si mohou lidé objednat a koupit. Součástí projektu je také řada řemeslných trhů, kde své výrobky řemeslníci předvedou ‚naživo‘. Celý projekt finančně podpořil Ústecký kraj,“ prozradila ředitelka Partnerského spolku Litvínov Marie Svačinová. Vernisáž výstavy naplánovali organizátoři akce na stejný den, kdy v Litvínově probíhala Slavnost sklizně řemesel. „Katalog sice budeme křtít až koncem roku, ale tohle byla ideální příležitost pro zahájení výstavy. Vše se podařilo zrealizovat díky pomoci lidí ze zámku,“ poděkovala za spolupráci Marie Svačinová.

Připravovaný katalog řemesel bude ve dvojjazyčné verzi pro německé i české zákazníky. „Chceme tím nejen představit řemesla, která jsou v Krušných horách a podhůří stále ještě živá, ale také pomoci řemeslníkům s jejich prezentací. Tak, aby se o jejich práci lidé dozvěděli víc,“ dodala Marie Svačinová. Projekt zaujal také radní Ústeckého kraje, a tak ho podpořili z Fondu Ústeckého kraje.

Foto: Tourismusverband Erzgebirge e.V.