e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Ruská klasika zítra v mosteckém divadle

publikováno: 5.11.2015, kategorie: Divadlo a film, autor: Michal Pětík

Sdílet: facebook twitter google+

Jsou Tři sestry komedie nebo tragédie? Je Čechovovo dílo nadčasové? Je Čechov opravdu "herecký" dramatik? Přijďte se přesvědčit. Premiéra se uskuteční 6. listopadu v 19,30 hodin na velké scéně Městského divadla v Mostě. V režii Pavla Kheka, který v mosteckém divadle režíroval Přelet nad kukaččím hnízdem, uvidíte Karolínu Herzinovou, Lilian S. Fischerovou, Veroniku Týcovou, Zitu Benešovou, Víta Herzinu, Jiřího Krause a další.

Anton Pavlovič Čechov bývá řazen mezi největší světové spisovatele a je jedním z posledních velkých autorů "starého-carského" Ruska. Když v roce 1904 umíral, patrně ho ani ve snu nenapadlo, co jeho zemi čeká – první světová válka, revoluce, občanská válka, druhá světová válka, bolševici. Boris Pasternak v Doktoru Živagovi napsal, že Rusko se stalo ve 20. století "ďáblovou laboratoří".

Svět Čechovových her je jiný. Jeho hrdinové reprezentují zjemnělou atmosféru konce 19. století, tzv. fin de siecle. V jejich náladách, radostech, strastech, touhách i snech žije duch předrevoluční ruské inteligence. Čechova dnes chápeme jako jednoho z prvních, kterým se podařilo zachytit existenciální krizi moderního (item postmoderního) člověka.

Na rozdíl od bohatého prozaického díla, Čechovovo dramatické dědictví je objemem skromnější. To však nemá souvislost s jeho významem. Čechov jako by do těch několika her koncentroval všechen svůj talent pro zachycení čehosi tajemného a ryzího v lidských vztazích.

Nejinak je tomu ve Třech sestrách. Sourozenci Prozorovovi, tři sestry a bratr, žijí ve velkém domě po rodičích. Děj hry je jaksi neurčitý, čas plyne, v domě se slaví, pak vypukne požár, ale je uhašen, hosté spolu hovoří – vůbec se tu hodně mluví, ale ještě více se toho neříká, nálada je místy radostná, jindy posmutnělá a vlastně se nic moc neděje - tedy zdánlivě.

Čechov totiž nenápadně rozehrává dokonalou studii lidských vztahů a lidského nitra, ukazuje postavy uvězněné v neplodném vzpomínání na dětství a sněním o budoucnosti (do Moskvy!), až groteskně neschopné žít vlastní život v přítomnosti.

Je známo, že Čechov své pozdní hry považoval za komedie, ba dokonce za vaudevilly. V dopise příteli napsal: "Vy tedy říkáte, že na mých hrách jste plakal. Nejste sám. Já jsem chtěl něco jiného. Chtěl jsem lidem říct: Podívejte se na sebe, podívejte, jak všichni mrzce a smutně žijete! Nejdůležitější je, aby to lidé pochopili, a když to pochopí, okamžitě si vytvoří jiný, lepší život… Nad čím je tu potřeba plakat?"

Premiéra se koná v pátek od 19,30 hodin, další představení pak v úterý 10. listopadu od 19,00 hodin.

Foto: Anton Pshemetsk´yy