e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Bluesové Linwood Lee Taylor Trio míří do Žatce

publikováno: 5.11.2015, kategorie: Hudba, autor: Jiří Navrátil

Sdílet: facebook twitter google+

Datum 10. listopadu by si měli do svých kalendářů zapsat všichni fanoušci blues či blues rocku. Do Žatce přijede zahrát americký bluesman Linwood Lee Taylor se svými česko - slovenskými parťáky - Tomášem Hobzekem (bicí) a Rasťo Uhríkem (baskytara). Hudební večer začíná v 19,00 hodin.

Jeho hudební styl je ovlivněn bluesovými legendami, jako jsou kupříkladu Albert King, Howlin' Wolf, Muddy Waters, Freddie King, nebo Jimi Hendrix. Svým stylem hry na kytaru se v jisté míře Jimi Hendrixovi podobá. Když se ve Washingtonu rozneslo, že Linwood je skvělý kytarista, kdykoliv hudebníci potřebovali silnou, spolehlivou kytaru, často se na něho obrátili. Díky tomu sdílel pódium s Johnny Wintrem, Albertem Collinsem, Roy Buchanenem, Rory Gallagherem a spoustou jiných. Momentálně v USA hraje se svým vlastním bandem nesoucím jeho jméno.

Ve střední Evropě je zatím neznámý, ale jinde v Evropě - Francie, Německo, Švýcarsko, Belgie, Řecko a Dánsko - už odehrál nějaký ten koncert, například stával dva roky na pódiu po boku bluesrockového matadora Joea Louise Walkera. Není pochyb o tom, že tato tour nebude jeho poslední v našich končinách. 

V letech 1991 a 92 nahrál svou první a druhou vlastní desku, další až po deseti letech. V České republice jsme zatím neměli příležitost tohoto výborného kytaristu potkat, ale letošní podzimní tour během níž vystoupí na „Blues Alive v Šumperku,“ nám dá šanci ho poznat blíže. Hraje střídavě na akustickou a elektrickou kytaru, přičemž preferuje elektrickou.

V repertoáru má klasiku svých bluesových vzorů, své vlastních skladby i věci od např. Rolling Stones nebo ZZ Top. Nakonec ve svých počátcích byl hodně ovlivněn ostrovním rockem, například Cream, Eric Clapton, nebo Led Zepelin. Původně začínal spíš proti své vůli s aordeonem, poté pokračoval s akustickou kytarou, až ve 14 se konečně dočkal elektrické kytary. Silným impulsem v jeho začátcích pro něj prý bylo shlédnutí videa, na němž Jimi Hendrix hraje Foxy Lady. Ve svých skladbách míchá hodně blues s rockem.

Blues je pro něj hudebním stylem i způsobem života, ale nikoli vším. Za svůj nejpovedenější hudební „kousek“ považuje skladbu Psychic. Za hlavní charakteristiku své osobnosti na poli blues považuje fakt, že cítí hudbu víc než mnozí jiní. I když jsou každý originál, Linwood Lee Taylor je trochu podobný typ jako nám už známý Gwyn Ashton.