e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Pohádková Popelka opět tančí na zámku Moritzburg

publikováno: 5.11.2012, kategorie: Výstavy, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Filmová pohádka Tři oříšky pro Popelku s hitem Karla Gotta patří neodmyslitelně k českým vánocům. Chcete-li si ji ale připomenout v reálném prostředí, nejen u televize, musíte do Německa. Kouzelným pohádkovým zámkem byl totiž saský Moritzburg. Od 10. listopadu tu opět můžete vidět výstavu, věnovanou této pohádce, od jejíhož natočení uplynulo 40 let.

Zámek Moritzburg, který leží severně od Drážďan, je barokní lovecký zámek a letohrádek saských kurfiřtů a králů. Jeho návštěva je poutavá zejména v zimě, kdy je obklopen zamrzlou hladinou, a kouzlo pohádky je o to reálnější.

Pohádka Tři oříšky pro Popelku byla natáčena v česko-německé koprodukci a u naši sousedů je stejně populární jako u nás. Výstava, připomínající natáčení, se proto na Moritzburgu otevřela už v roce 2009 a přilákala od té doby více než 300 tisíc návštěvníků.

Letos se otevírá 10. listopadu a otevřena bude až do 3. března příštího roku. Na mnohem větší ploše než v minulosti nyní přiblíží návštěvnikům historii filmu a osudy jeho protagonistů. Kromě mnoha originálních kostýmů se tuto zimu výstava zaměřuje na kouzelnou filmovou hudbu a skladatele Karla Svobodu a také režiséra Václava Vorlíčka a jeho největší filmové úspěchy. „Nejrůznější filmové scény byly pečlivě znovu vytvořeny s velkým smyslem pro detail. Po celém zámku můžete cítit pohádkovou atmosféru. Prohlídka je uspořádána tak, aby provedla návštěvníka zimním zámkem Moritzburg a na konci vede ke schodišti, kde Popelka ztratila střevíček,“ lákají pořadatelé na zámek.

Otevírací doba a vstupné
otevřeno denně mimo pondělí od 10,00 do 17,30 hodin, poslední vstup v 17,00 hodin, 24. a 31. prosince od 9,00 do 12,30 hodin
vstup dospělí 7 EUR, děti 3,50 EUR, rodinná vstupenka 14 EUR (2 dospělí a až 4 děti) nebo 7 EUR (1 dospělý a 2 děti), děti do 6 let zdarma

Na cestu
Zámek leží asi 15 km od Drážďan, ideální příjezd je po dálnici D8 na Drážďany, dále na dálnici A4 směr Berlín, sjezd Dresden-Wilder Mann, pro navigaci: N 51°09'52.18" | E 13°40'46.79"
kompletní informace v češtině http://www.schloss-moritzburg.de/cs/vitame_vas/