e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Florbal: Jaké byly začátky oblíbeného sportu?

publikováno: 5.10.2020, kategorie: Sport, autor: Patrik Dolák

Sdílet: facebook twitter google+

Existuje velké množství sportovních odvětví, která si našla své podporovatele, ale jen jeden mladinký sport se v posledních letech dostal do popředí zájmu mnoha mladých lidí. Jedná se o florbal, který svou popularitu získal mj. i díky "masivnímu" hraní ve školách, které pro své žáky zajišťují i originální florbalové dresy. V ČR patří florbal mezi TOP kolektivní sporty. Ve světovém národním žebříčku se Češo řadí za Finy, Švédy a Švýcary.

Historie florbalu

Florbal je velmi mladý sport. Jeho světové kořeny můžeme hledat v 50. letech v USA, kde se prvně objevuje tzv. Floor hockey. V 70. letech se sport s hokejkou a děrovaným míčkem a pěti hráči dočkal rozkvětu Švédsku, kde jej začali využívat místní hokejisté při letní přípravě. V této době se tomuto sportu říkalo innebandy.

Další milníky:

1979 – vznikly první florbalové týmy ve Švédsku

1981 – zahájení činnosti Švédské národní florbalové asociace

1994 - první ME ve Finsku, které se v roce 1996 změnilo na MS

Češi a florbal

Prvním kontaktem českých sportovců s florbalem byl v roce 1984, kdy na pražské VŠE realizovali výměnný studentský pobyt, při kterém se setkali studenti Česka a Finska. Čeští studenti si prvně hru vyzkoušeli již ve Finsku a zalíbila se jim natolik, že při následné návštěvě jim Finové dovezli darem míčky a dvanáct florbalek Plastové hokejky vydržely celý rok, než se zničily. Následovala asi šestiletá odmlka, protože sportovcům chyběla výstroj.

Rok 1991 - v historii českého florbalu důležité datum - s florbalem se setkávají bratři Vaculíkovi a do Čech přivážení hole značky Unihoc. Následně zakládají florbalové týmy TJ Tatran Střešovice (tzv. Old Boys) a Tatran Střešovice (tzv. Forza).

Velmi brzy se florbal šíří i do Slezska. První tým ve východní části naší republiky byl založen v Ostravě, kde vzniká dnešní tým 1. SC Vítkovice.

V roce 1992 se účastnil tým ze Střešovic turnaje v Maďarsku, který spolupořádal Bengt Holmquist, který usoudil, že právě Češi mají velký potenciál, a proto nám daroval první mantinely, které byly následně využívány na mnoha turnajích v ČR.

Rok 1992 byl důležitý i proto, že byla založena Česká florbalová unie (ČFbU, dnes Český florbal). Prvním prezidentem byl zvolen Martin Vaculík, který byl i u přijetí ČFbU do IFF v roce 1993. V tomto roce se odehrály také první ročníky Czech Open a 1. ligy mužů. Každý z účastníků měl povinnost oblékat florbalové dresy v klubových barvách. Od roku 1994 se Česko pravidelně účastní mistrovských turnajů, kde největším mužským úspěchem byl zisk stříbrných medailí v roce 2004.

Ještě větší radost nám udělali junioři v roce 2019, když získali na svém turnaji zlaté medaile.

Dnes se český florbal počtem členů řadí na třetí místo ve světě za první Švédy a druhé Finy.

Jaké jsou největší turnaje a nejúspěšnější týmy?

Nejprestižnějším florbalovým turnajem je Mistrovství světa, které je hráno od roku 1996. Týmy na turnaji nastupují ve florbalových dresech národních barev a všichni hráči musí mít povinnou výstroj. Celkem 8 krát na MS zvítězili Švédové, kteří mají nejpočetnější florbalovou základnu. Český tým zaznamenal největší úspěch v roce 2004, kdy získal stříbrné medaile. Ženy byly na MS úspěšné v roce 2011, kdy ve Švýcarsku získaly bronzové medaile, což je doposud největší úspěch ženského týmu. Florbal vzhledem k počtu členských zemí není prozatím zařazen na program Olympijských her, ale všichni věří, že se to v budoucnu podaří.

Další turnaje:

Euro Floorball Tour - turnaj čtyř nejlepších národních týmů - Švédsko, Finsko, Švýcarsko a Česko
Pohár mistrů - nejprestižnější klubová soutěž (opět pro týmy ze 4 nejlepších zemí v žebříčku)
Czech Open
Prague Games

Markysport

Markysport je výrobce sportovních dresů na míru. Jeho doménou jsou kvalitní použitý materiál, skvěle vypadající potisk a design, který je možno vybrat z nabídky nebo si jej kupující navrhne samostatně. Společnost se mj. orientuje i na výrobu florbalových dresů. Dresy na florbal od Markysport mohou využít nejen profesionální týmy, ale i amatéři nebo týmy hobíků, policistů, lékařů. Právě ti zde mohou popustit svou fantazii a přesně si říci, jak by jejich vysněné týmové dresy měly vypadat a co vše na nich chtějí mít vyobrazeno.

P.I.

Ilustrační foto: fotobanka unsplash.com