e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Teplice čeká světová premiéra na počest Argentiny

publikováno: 5.10.2018, kategorie: Hudba, autor: Magdaléna Jenčíková

Sdílet: facebook twitter google+

Světová premiéra představí v říjnu novinku argentinského skladatele Daniela Doury. V podání Severočeské filharmonie Teplice a Českého filharmonického sboru Brno zazní Sinfonía Argentina v Teplicích, Praze a Mnichově. V rámci premiérového turné vystoupí také houslový virtuos Pavel Šporcl s Koncertem pro housle a orchestr a moll, op. 53 Antonína Dvořáka.

„Sinfonía Argentina je výjimečné dílo oslavující národy, zemi a přírodu Argentiny. Je to ale zároveň symfonie s humánní myšlenkou a nadčasovým poselstvím, které oslovují posluchače napříč kontinenty. Je pro mne velkou ctí, že mohu toto dílo uvést a to společně se Severočeskou filharmonií Teplice, se kterou jsem minulý rok absolvoval turné po Jižní Americe,“ přibližuje dirigent Roberto Montenegro, pod jehož vedením symfonie zazní.

Po roce se tak vrací nejenom do České republiky, ale také do Německa. V rámci premiérového turné se totiž uskuteční tři koncerty – v domovském sále Severočeské filharmonie v Teplicích, v Obecním domě v Praze a v mnichovském Herkulessaal. A účast přislíbili i samotní autoři. Do Teplic přijedou přední argentinský hudební skladatel Daniel Doura a stejně uznávaný argentinský spisovatel a básník Alejandro Roemmers, na jehož text byla symfonie zkomponována. Oba dva jsou osobnostmi nejenom jihoamerického kulturního života. Přesah jejich díla je celosvětový, jejich práce je z Jižní Ameriky zavedla jak do USA, tak do Evropy. 

„Roberta Montenegra znám, dokonce jsme se před lety potkali na festivalu Smetanova Litomyšl. Na pódiu se ale společně setkáme poprvé a já se velmi těším,“ říká houslový virtuos Pavel Šporcl, kterého již brzy čekají první společné zkoušky.

„Velmi si vážíme toho, že nám byla svěřena světová premiéra takto rozsáhlého a interpretačně velmi náročného díla. Třemi nadcházejícími koncerty tak navazujeme na naše turné po Jižní Americe v roce 2017 a věřím, že se nejedná o poslední spolupráci s tímto dirigentem ani s oběma autory symfonie,“ dodává ředitel Severočeské filharmonie Teplice Roman Dietz.

Sinfonía Argentina vznikla jako oslava dvousetleté historie jihoamerického státu. Napsána byla pro orchestr a sbor a je složena ze čtyř částí, přičemž každá z nich, s vlastní tématickou jednotností, symbolizuje vodu, zemi a její národy. „Ztělesňuje rytmus a energii této země a lidské hodnoty předávané z generace na generaci. Věřím, že osloví i publikum v České republice, ke které dlouhodobě udržuji vřelé vztahy a velmi rád se sem vracím,“ říká uruguayský dirigent Roberto Montenegro. Koncert v Teplicích se koná 18. října v Koncertním sále Domu kultury, začátek je v 19,00 hodin. Druhý koncert v rámci České republiky se uskuteční v Praze 3. listopadu ve Smetanově síni Obecního domu.