e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Festival Energie pro kulturu míří do Kadaně

publikováno: 5.9.2022, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Romana Wišniewski

Sdílet: facebook twitter google+

Nábřeží Maxipsa Fíka v Kadani ožije ve středu 7. a čtvrtek 8. září hudbou a divadlem. Festival už třetím rokem podporuje živou kulturu, umělce a umělecké vzdělávací instituce v českých regionech. Připraveny jsou koncerty, nový cirkus v podání Cirk La Putyka či vědecká show. 

Dvoudenní festivalový program je plný hudby a divadla. „Akce je ale zajímavá především tím, že se na jednom pódiu potkávají začínající regionální a již zavedení umělci. Pro mnohé lokální interprety je to úplně nová zkušenost, zahrát si na velkém pódiu vedle velkých osobností,“ komentuje Martina Tůmová z organizačního týmu festivalu Energie pro kulturu hlavní benefit pro místní umělce. Diváci si tak užívají dva dny nezvyklého mixu žánrů a interpretů.

Ve středu 7. září se festivalové brány v Kadani otevřou ve dvě hodiny odpoledne a festival zahájí divadelní vystoupení literárně dramatického oboru ZUŠ Kadaň. Po krátké pauze pak v pět odpoledne proběhne vědecká show liberecké IQLandie, kde vědu zažijete doslova na vlastní kůži. Od sedmé hodiny odehraje divadelní představení s názvem Kocour modroočko soubor Mladá scéna. První festivalový den završí po deváté hodině večerní představení nového cirkusu souboru Cirk La Putyka.

Ve čtvrtek 8. září kadaňská Energie pro kulturu pokračuje po druhé hodině odpoledním programem, který uvede vystoupení kytarového souboru a orchestru ZUŠ Kadaň. Od půl páté na pódiu bude řádit kapela Pískomil se vrací a v pozdních odpoledních hodinách převezme mikrofony mladá hudební skupina Poetika. Hudební část festivalu pak před devátou hodinou ukončí závěrečným koncertem skupina Tata Bojs. Oba dva dny se můžete také těšit z dobrého jídla a pití, učit se na workshopu malovat pohybem nebo na oranžovém kole ČEZ šlapat kilometry pro dobrou věc a podpořit tak ZUŠ Kadaň a také Domov pro seniory Kadaň.

Festival se konal v minulých letech každý rok v šesti městech a jeho návštěvnost byla přes 12 000 lidí. Letos se rozšířil o další tři festivalové zastávky.

Foto: Skupina Tata Bojs na festivalu Energie pro kulturu.