e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Výstava Žatecké sedmičky připomene známá i zapomenutá výročí

publikováno: 5.9.2017, kategorie: Výstavy, autor: Milada Krausová

Sdílet: facebook twitter google+

Žatecké Regionální muzeum K. A. Polánka představí při výstavě Žatecké sedmičky unikátní soubor starých plakátů, který dosud nebyl prezentován veřejnosti. Připomene tak zároveň řadu významných událostí, těch známých i zapomenutých, které se ve městě Žatec udály v letech končících číslem 7. Symbolicky začne sedmého září.

Dvě významná „sedmičková“ výročí založení Českého menšinového muzea (1927) a jeho znovuotevření po druhé světové válce (1947)) si muzeum ostatně již připomnělo při předchozí výstavě S námi do minulosti aneb Sedmičky v dějinách muzea. Nyní se podíváme opět převážně do dějin města.

Z textů plakátů zejména z 2. poloviny 20. století i připravených „taháků“ se dozvíte, které významné osobnosti navštívily Žatec v „sedmičkových“ letech. Zjistíte, co bylo náplní tehdejších slavností a oblíbených oslav. I to, jak se akce proměnily po nástupu komunistů k moci a co muselo být po roce 1948 slaveno. Uvidíte plakáty propagandistické, unikátní plakáty z roku na události velmi bohatého, roku 1947 i ty novější. Vystaven bude i plakát, který pro dočesnou navrhl „sedmičkový“ Oskar Brázda (1887 – 1977). Opomenuty nezůstanou ani starší historické události z dějin města spojené s číslem sedm. Výstava Žatecké sedmičky začíná symbolicky 7. září v 17,00 hodin v hlavní budově muzea v Husově 678. Na vernisáži vystoupí žáci hudebního oboru ZUŠ Žatec.