e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Běh naděje 2015 se v Lounech běží druhou sobotu v září

publikováno: 5.9.2015, kategorie: Sport, autor: Ladislav Bába

Sdílet: facebook twitter google+

Také v Lounech se letos uskuteční Běh naděje, a to v sobotu 12. září 2015. Běh naděje je svým rozsahem zcela mimořádná humanitární akce zaměřená na podporu výzkumu rakoviny spojená s veřejnou sbírkou. Zúčastnit se jí mohou lidé každé věkové kategorie, cyklisti i běžci a dokonce i děti v kočárku.

Je to sportovně společenská akce (založená na běhu, pochodu, jízdě na kole, kolečkových bruslích, atd.), která zdůrazňuje význam prevence nejen tohoto onemocnění, ale i jiných civilizačních chorob. Běh naděje má velký význam i v oblasti osvěty v péči o zdraví a zdravý životní styl s cílem předcházet civilizačním chorobám pravidelným pohybem a cílenou péčí o své zdraví, včetně využívání pravidelných preventivních prohlídek u lékaře. Běh naděje je určen široké veřejnosti bez omezení pohlaví a fyzické výkonnosti. Konání běhů je v období od dubna do listopadu. Pravidelný pohyb, stejně jako solidarita s nemocnými a podpora výzkumu rakoviny představují novou šanci pro život, novou NADĚJI.

Jen pro zajímavost, v loňském roce se uskutečnilo 68 běhů v městech a obcí v celé České republice. Zapsáno bylo 22 473 aktivních účastníků a na účet sbírky bylo vybráno 470 652 Kč. Veškeré prostředky, které účastníci vhodily do pokladniček či byly poukázány na účet sbírky Běhu naděje od roku 2008–2013, byly využity výhradně na výzkum rakoviny. Tyto finanční prostředky byly rozděleny na jednotlivá výzkumná pracoviště dle rozhodnutí grantové komise České onkologické společnosti ČLS JEP. Tolik historie.

V Lounech se běh uskuteční v sobotu 12. září a organizátorem akce je již tradičně TJ Sokol Louny a Základní škola Jana Ámose Komenského. Start je před školou a přihlásit se můžete do několika kategorií. Například pro seniory a rodiče s dětmi (i s kočárky) je připravena spíše procházka centrem města se startem v 10,00 hodin. Na 10,30 hodin je pak připraven start hlavního Běhu naděje a v 11,00 hodin odstartuje Cyklo naděje, což je nesoutěžní závod na všem, co má kola. Okruh povede centrem města a okolo hradeb. Pro účastníky je připraveno také malé občerstvení a diplom s malou pozorností.