e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Chomutov oslaví 150 let od příjezdu prvního vlaku

publikováno: 5.8.2020, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Před 150 lety dorazil do Chomutova první vlak. Stavbou chomutovského nádraží se v roce 1870 završila výstavba Ústecko-teplické dráhy, budované především kvůli přepravě uhlí. Historický milník Chomutova připomene výstava v muzeu, která se otevře tuto sobotu 8. srpna.

První vlak přijel po trati vybudované Ústecko-teplickou železniční společností, která tak jako první spojila Chomutov se světem moderním dopravním prostředkem. Dráha Aussig-Teplitzer Eisenbahn, zkráceně ATE, se začala budovat roku 1856 a už o dva roky později dorazil před začátkem lázeňské sezóny první vlak do Teplic. Hlavním cílem však nebyla doprava lázeňských hostů, ale především uhlí. Trať pokračovala dál do Duchcova a také přes Bílinu a Most do Chomutova. Tam se protla s tzv. Buštěhradskou dráhou z Lužné u Rakovníka, přes Žatec do Března u Chomutova. Výstavba železnice nastartovala na severu Čech velký průmyslový rozvoj a urychlila těžbu uhlí.

"Návštěvníci výstavy si vedle mnoha zajímavých informací o železnici budou moci prohlédnout velké množství předmětů, které jsou spojeny s dráhou. Třeba 100 let starou telefonní ústřednu, signalizační lampy na výhybky a návěstidla, dobové jízdenky, velký model lokomotivy tzv. Němky, tabulky lokomotiv působících v regionu, železničářské uniformy," lákají kurátoři výstavy. Lahůdkou pak bude sedmimetrový železniční model. 

Výstava nazvaná Prvním vlakem do Chomutova se otevře v sobotu 8. srpna v 10,00 hodin a vidět ji můžete až do 28. listopadu 2020. V září tohoto roku pak ve spolupráci s Oblastním muzeem v Mostě a Národním technickým muzeem připravuje Chomutov velkou přehlídku historických vlaků, která se uskuteční na nádraží a v nedalekém depu NTM v Chomutově.