e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Atletika pro děti startuje v Ústeckém kraji

publikováno: 5.8.2010, kategorie: Zajímavosti, autor: Magdalena Hanáčková

Sdílet: facebook twitter google+

Český atletický svaz připravil projekt Atletika pro děti, jehož cílem je nabídnout rodičům a jejich dětem novou volnočasovou aktivitu v podobě pravidelných atletických kroužků a zároveň podpořit sportovní přípravu nejmladších dětí v oddílech a klubech. Pilotním regionem, který byl pro tento projekt vybrán, je Ústecký kraj. Hejtmanka Jana Vaňhová oslovila primátory Ústí nad Labem, Mostu a Chomutova a starostku Štětí s nabídkou účasti v tomto projektu.

V první fázi by se jednalo o proškolení potenciálních trenérů z řad zájemců a pracovníků organizací v oslovených městech. Trenéři budou vyškoleni v rámci projektu bezplatně. Jedna z organizací ve městě také zdarma dostane sadu atletických pomůcek pro děti v hodnotě 25 tisíc korun.

Ústecký kraj spolu s Českým atletickým svazem chce napomoci strategickému cíli projektu, jímž je aktivní a zdravá společnost. Atletika jako sport dostupný pro všechny vrstvy společnosti je z našeho pohledu platformou hodnou podpory. I proto Zastupitelstvo Ústeckého kraje uvedený projekt podpořilo schválením finanční podpory,“ uvedla v dopisu hejtmanka Vaňhová.

Jedním z důležitých cílů projektu je navýšení počtu sportujících dětí předškolního i školního věku. Nejde však jen o potřebu či nutnost zvýšit fyzickou kondici dětí a mládeže. Sport je chápán jako významný civilizační faktor a je využíván v rámci programů, jejichž cílem je redukce kriminality mládeže, zapojení dětí do sociálního života na místní úrovni, redukce užívání drog mladou populací či jako prostředek integrace do majoritní společnosti.

Pokud najde kraj spolu s Českým atletickým svazem pro projekt kladnou odezvu, již v září se uskuteční odborné školení a od nového školního roku se děti v Ústí, Mostu, Chomutově či Štětí mohou těšit na další možnost trávení volného času, tentokrát při pohybu v atletické školce.

Více informací na www.atletikaprodeti.cz.