e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 7 až 9. července

publikováno: 5.7.2017, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

S prázdninami lákají historické památky na nevšední prohlídky – takové můžete o víkendu zažít třeba v kadaňském klášteře, libochovickém zámku nebo na hradě Haunštejn. Našli jsme pro také hudební, turistické či sportovní tipy.

Indiánské války
Poosmé se můžete v Březně u Chomutova přenést do období druhé půle 19. století, kdy zuří války mezi Indiány a osadníky. Tématem letošní bitvy bude apačský náčelník Geronimo aneb zrození legendy. Jezdecké kavalérii bude velet generál George Grook alias Václav Vydra. Program začne v sobotu 8. července v 10,00 hodin a potrvá až do deseti večer.  Hlavní bitva podle námětu scénáře a režie Ladislava Pletichy začne ve 14,00 hodin. Večerní zábava u pódia. 

Klášterecké prameny
V Klášterci nad Ohří pokračuje velký hudební festival, který nabízí každý den zajímavé koncerty klasické hudby na
zámku. V sobotu navíc koncerty doplní i komentovaná výstava houslí, které představí hlavní protagonista festivalu Klášterecké hudební prameny, Jaroslav Svěcený. Galakoncertem vše vyvrcholí v neděli 9. července. Celý program festivalu najdete zde

Otevřená obora
Dny otevřených dveří v Oboře Fláje v Krušných horách se konají od 5. do 9. července. Jindy uzavřená část hor na Litvínovsku se otevírá pouze v časecxh od 10,00 do 15,00 hodin a vstupovat lze jen na vyznačenou trasu ze Šumenské údolí na Zámeckou křižovatku a odtud na Dlouhou Louku. Mapa bude umístěna na vstupních branách Obory Fláje.

Hopman Triatlon
Počtvrté odstartuje u Nechranické přehrady veřejný triatlonový závod Hopman. Prezentace závodníků bude v autokempu U Hráze ve Vikleticích od 8,45 do 10,30 hodin. V 11,00 hodin startuje dětský triatlon, v poledne půlželezňák a krátký triatlon. Tratě jsou připravené takto: 1/2 železňák: 1,9 km - 90 km - 21 km, krátký triatlon: 0,6 km - 30 km - 5,25 km, dětský triatlon : 30m brodění - 300m kolo, odrážedlo, tříkolka - 150m běh. Více informací a přihlášky na www.hopmantriatlon.cz.

Sympozium na hradě
Na Horním Hradě u Stráže nad Ohří končí v sobotu 8. července všeobecně umělecké sympozium. Do tvůrčího procesu umělců můžete nahlížet denně od 9,00 do 19,00 hodin. Vernisáž děl se koná 8. července a od 20,00 h pak bude pokračovat Noční prohlídkou s Viktorem Braunreiterem, který vás provede ztemnělým hradem a nakrmí vaše uši historickými mystifikacemi. Závěrečnou tečkou bude ohnivý rej divadla Ignis. Vstupné: pouze na sympozium nebo pouze na noční prohlídku: dospělý 150 Kč, dítě 100 Kč, rodina 450 Kč, dohromady na sobotní den dospělý 220 Kč, dítě 150 Kč, rodina 670 Kč.

Sochařské sympozium
Další sochařské sympozium probíhá v Březně u Chomutova. V parku u rybníčku začalo svou práci dvanáct sochařů již v pondělí, tvoří z dubového dřeva podle vlastní fantazie. Na jejich práci se můžete přijít podívat celý týden, až do pátku. V sobotu 8. července v 10,00 hodin pak proběhne vernisáž hotových děl, při níž zahraje a zazpívá Silentium24 a Zlej sen.

Večerní jízdy zooparkem
I tento víkend si můžete každý pátek a sobotu užít projížďky večerním zooparkem v Chomutově. Safari Expres bude jezdit vždy ve 20,15 od zastávky před restaurací Tajga (vchod od Kamencového jezera). Jízdné pro dospělé je 80 Kč, pro děti 50 Kč. O tom, zda skutečně safari jezdí, se informujte na tel. 474 629 917.

Prohlídky s Janem Hasištejnským
Další akcí, kterou letos kadaňské muzeum připomíná výročí 500 let od úmrtí Jana Hasištejnského z Lobkowicz, nejvýznamnějšího stavebníka Františkánského kláštera, budou kostýmované večerní prohlídky nazvané Pomněte na to, co já jsem byl... Na první z nich můžete vyrazit už tuto sobotu 8. července. Podrobnosti se dozvíte v článku Večerním klášterem provede návštěvníky Jan Hasištejnský

Zámecké léto
O víkendu začíná na Novém Hradě v Jimlíně na Lounsku Zámecké kulturní léto. V sobotu 8. července v osm hodin večer zavítá na nádvoří zámku ústecký Činoherák se Zkrocením zlé ženy. Během následujících víkendů se pak můžete těšit na kinematograf, noční prohlídky, další divadla pro dospělé i děti.

Originální vernisáž
Galerie Kryt v Klášterci nad Ohří pořádá v pátek 7. července od 17,00 hodin vernisáž výstavy nazvané Synestetismus. Začne malířsko-hudební performancí autora, Vladimira Kiseljova a houslisty Jaroslava Svěceného. Podrobnosti se dozvíte v dnešním článku.

Výstup na věž
Páteční večer je další letošní příležitostí vystoupat na věž chrámu svatého Mikuláše v Lounech ve večerních hodinách a pozorovat zapadající Slunce nad Českým Středohořím a řekou Ohří. Věž bude přístupná v pátek 7. 7. od 20,00 do 22,00 hodin. Vstupné 20 Kč, děti polovinu.

Pohádkové prohlídky
Až do soboty 8. července můžete s dětmi navštívit netradiční kostýmované prohlídky zámku Libochovice. Během procházky v interiérech východního křídla zámku pomohou děti zachránit zakleté princezny. Kostýmované prohlídky přizpůsobené dětem začínají ve 13,00, 14,00, 15,00 a 16,00 hodin. Vstupné pro dospělé je 40 Kč, pro děti polovinu, rodinné 100 Kč.

Gregoriánský chorál
Přijďte si poslechnout podmanivý jednohlasý zpěv starých církevních melodií v působivém interiéru neomítnutých zdí románsko-gotického kostela v Želině na Kadaňsku. Koncert Gregoriánského chorálu začíná v sobotu 8. července od 19,00 hodin v rámci Želinského kulturního léta.

Léto v klášteře
Ve Františkánském klášteře v Kadani pokračuje v neděli 9. července letní kulturní program. Od 14,00 hodin zahraje trampská kapela Trepka a od 16,00 hodin je pro děti připravena hudební pohádka Jagababa a tři loupežníci.

Další tipy můžete vyhledávat prostřednictvím Kalendáře akcí.

Foto: Městské muzeum v Kadani.