e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Casanova se bude ženit - na duchcovském zámku

publikováno: 5.7.2015, kategorie: Památky, autor: Marian Hochel

Sdílet: facebook twitter google+

Na duchcovském zámku se o prázdninách můžete se těšit na netradiční oživené prohlídky zámeckých interiérů, společenskou slavnost ve šlechtickém stylu i atraktivní výstavu – společným jmenovatelem všech bude Giacomo Casanova. Zda se ho podaří oženit, se dozvíte v sobotu 11. července.

Věhlasný světoběžník a dobrodruh Casanova, který v roce 1785 přijal nabídku hraběte Valdštejna a usadil se na duchcovském zámku, si bude vybírat svou nevěstu. Staňte se i Vy svědky této výjimečné události! Letní oživené prohlídky zámku s Casanovou, kterého ztvární charismatický Petr Stolař z Divadla V Pytli, zpestří působivá operní a baletní vystoupení pod taktovkou tanečního mistra a choreografa Vladimíra Gončarova, držitele ceny Thálie a sólisty Severočeského divadla v Ústí nad Labem. Zda se povede svůdného Benátčana oženit, přijďte se přesvědčit na vlastní oči. Prohlídky s Casanovou budou interaktivní, navíc dámy ve svatebních šatech budou mít na akci vstup zdarma. Oživené prohlídky zámecké expozice s prvky opery a baletu se budou konat v sobotu 11. července ve 13,30 a 15,00 hodin, vstupenky ve výši 200 Kč a snížené 150 Kč zakoupíte v pokladně zámku. Zájemcům doporučujeme rezervaci předem na tel. č. 417835301.

V srpnu se můžete těšit na Hradozámeckou noc. Ta letošní na zámku Duchcov se ponese ve znamení nečekaných odhalení. Kdo se skrývá za maskou? Mistr benátských karnevalů Casanova zve všechny zvědavce, malé i velké, na velkolepou zámeckou slavnost ve stylu maškarního bálu. Valdštejnský sál a komnaty zámku zaplní tajuplné bytosti, nesmrtelní hrdinové i bájné krásky. Speciální interaktivní prohlídky a zbrusu nový zážitkový program připravuje správa zámku opět ve spolupráci s Petrem Stolařem z Divadla V Pytli a Vladimírem Gončarovem ze Severočeského divadla v Ústí nad Labem. Akci spolupořádá Kulturní centrum Duchcov. Návštěvníci v maskách budou mít na akci vstup se slevou! Oživené prohlídky zámecké expozice s hudebně-tanečním programem se budou konat v sobotu 29. srpna 2015 od 19,00 hodin.

Po celou dobu letních prázdnin až do konce letošní sezóny zpestřuje zámecké komnaty zajímavá výstava. Expozice duchcovského zámku zdobí operní a baletní kostýmy zapůjčené z fundusu Severočeského divadla v Ústí nad Labem. Divadelní kostýmy jsou volnými adaptacemi historizujících kostýmů, připomínajících panskou i služební oděvní kulturu od období renesance po období biedermeieru. Kostýmy zároveň připomínají divadelní tradici, která byla na duchcovském zámku podporována v 18. a 19. století původními majiteli z rodu Valdštejnů. Výstava kostýmů je v ceně vstupného na zámecké prohlídkové trasy.

Foto: archív zámku.