e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Židovská hudba se vrátí do terezínského ghetta

publikováno: 5.7.2013, kategorie: Hudba, autor: Tomáš Kábrt

Sdílet: facebook twitter google+

Kostel Vzkříšení Páně v Terezíně hostí v neděli 7. července od 16,00 hodin jedinečný koncert velkého česko-německého Festivalu uprostřed Evropy s židovským Orchestrem Jakobsplatz z Mnichova řízeným dirigentem Danielem Grossmannem. Hudebníci provedou skladby velmi nadaných moderních autorů Gideona Kleina a Viktora Ullmanna, internovaných během druhé světové války právě v terezínském ghettu a zavražděných ve vyhlazovacích koncentračních táborech.

Mladý Orchester Jakobsplatz vznikl v roce 2005 v novém Židovském centru na náměstí Jakobsplatz v Mnichově. Členové orchestru jsou profesionální hudebníci z více než dvaceti zemí. Dirigent Daniel Grossmann se programově soustředí na interpretaci vzácně hraných kompozic židovských skladatelů, které uvádí do kontextu s ostatní hudbou 20. a 21. století.

V Terezíně zazní díla, která uvedl v terezínském ghettu slavný dirigent Karel Ančerl, který zde byl sám také internován. Od Gideona Kleina uvede renomované mnichovské hudební těleso jeho fascinující Partitu, původně trio pro housle, violu a violoncello, upravené pro smyčcový orchestr, od Schönbergova žáka Viktora Kleina rozezní terezínský kostel Píseň o lásce a smrti korneta Kryštofa Rilka na baladickou báseň Reinera Marii Rilka. Recitovat bude Miron Hakenbeck. Na programu jsou také duchovní Meditace na staročeský chorál »Svatý Václave« od Josefa Suka a idylická Serenáda E dur od Antonína Dvořáka.

Ústeckým krajem dotované vstupné na koncert je 180 korun, jeho návštěvníci mohou předtím za snížené vstupné navštívit Památník Terezín. Tento pietní areál uchovává památku obětí rasové a politické perzekuce v letech nacistické okupace, rozvíjí muzejní, výzkumnou a vzdělávací činnost a pečuje o další místa spojená s utrpením a smrtí nesčetných obětí vlády násilí. Jsou zde vystaveny písemné a fotografické dokumenty i předmětné památky na osudy vězňů Malé pevnosti, Terezínského ghetta, koncentračního tábora v Litoměřicích i dalších věznic a koncentračních táborů. Památník Terezín se rovněž stal střediskem setkávání mládeže, pro kterou vzdělávací oddělení připravuje semináře a výukové programy. Toto středisko je navštěvováno českými i zahraničními studenty a pedagogy. Festival uprostřed Evropy se každoročně věnuje obětem tragického období česko-německých vztahů v první polovině 20. století a prezentaci židovské kultury.