e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Ústecký kraj nesouhlasí se škrty ministerstva financí

publikováno: 5.7.2010, kategorie: Zajímavosti, autor: Oldřich Urban

Sdílet: facebook twitter google+

Podle představitelů Ústeckého kraje dojde k ohrožení dostavby dálnice D8, pokud budou realizována úsporná opatření ministerstva financí ve fondu dopravní infrastruktury. Dokončení této strategické komunikace je stále prioritou Ústeckého kraje, proto chce dále vyvíjet aktivitu směrem k nové vládě a misterstvu dopravy, aby se zasadily o dostavbu dálnice D8.

Vyřazení D8 ze seznamu staveb, které by měly být v nejbližší době zafinancovány z fondu dopravní infrastruktury, může být pro dálnici pověstný poslední hřebíček. Chceme, aby se ministerstvo dopravy k našemu úsilí co nejrychleji dálnici dokončit připojilo, a to nejen návrhem legislativních změn, které by ekologickým aktivistům znemožnily donekonečna blokovat výstavbu, ale i hledáním finančních prostředků,“ uvedla Jana Vaňhová hejtmanka Ústeckého kraje. Dále dodala: „Obávám se, že pokud ministerstvo dopravy svůj tlak nezvýší, vina za nedokončení stavby padne na něj.“ Dokončení dálnice blokují ekologičtí aktivisté záměrnými soudními žalobami, které mají za cíl oddálit termín dokončení dálnice. Projektem D8 se začala zabývat i Evropská komise, která na základě stížností dvou ekologických sdružení přerušila proces schvalování dotace ve výši 8 miliard korun.

Dostavba dálnice D8 má zcela klíčový význam pro celý Ústecký kraj a Českou republiku. Je rovněž součástí IV. evropského dopravního koridoru. Zásadně ovlivní příchod nových investorů do kraje, dopravní obslužnost a kvalitu ovzduší. Hejtmanka Ústeckého kraje v posledních dnech podpořila svou účastí při blokádě ve Velemíně obyvatele, kteří projevili svou nespokojenost s přetížením dopravy na objízdných trasách. Hejtmanka již dvakrát svolala kulatý stůl a zaslala výzvu premiérovi s žádostí o urychlené dokončení stavby, kterou do dnešního dne podpořilo 180 zastupitelstev měst a obcí v Ústeckém kraji. Otevřeným dopisem rovněž požádala organizaci Děti Země, aby ustala ve svých aktivitách a umožnila urychlené dokončení stavby. Obrátila se také na poslance Evropského parlamentu, aby v rámci svých iniciativ prosadili pokračování schvalovacího procesu financování výstavby této strategické komunikace z prostředků EU.