e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 7. až 9. června

publikováno: 5.6.2019, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Tento červnový víkend jsme pro vás vybrali tři desítky akcí v regionu a to už je pořádná nálož na tři dny! Vyrazíte se bavit na Casanovské slavnosti, Hornické slavnosti v Kateřině nebo Komořanské dětské hry? Nebo dáte přednost poznávání při nočním lovu motýlů, výpravě do mlýna v Košticích či noční prohlídce terezínských chodeb?

Víkend otevřených zahrad
O víkendu se otevírají zahrady a parky, aby nabídly návštěvníkům nejen příjemnou procházku, ale i komentované prohlídky, hudební program nebo přednášky. Vydejte se s námi do zámeckých parků ve Stekníku, Krásném Dvoře a Libochovicích, levandulové zahrady pod Házmburkem nebo městského parku v Mostě. Podrobnosti o programech najdete v tomto článku.

Komořanské dětské hry
Zábavu pro děti nabídne v sobotu 8. června na Matyldě v Mostě, při závodech dračích lodí, společnost Severočeská teplárenská. Od 10,00 hodin čeká děti den plný zábavy, soutěží o ceny a také hasičské auto. Program potrvá až do 18,00 hodin.

Noc vědy a kouzel
Oblastní muzeum v Chomutově se letos připojí k programu muzejních nocí. Ta chomutovská se bude konat v sobotu 8. června večer a bude plná vědy a kouzel. Čeká vás detektivní příběh, inspirovaný životními osudy mága rudolfínské doby Edwarda Kelleyho. Vše se dozvíte v článku Noc vědy a kouzel v chomutovském muzeu.

Lov nočního hmyzu
Na lovy beze zbraní se můžete vypravit do zámeckého parku Valeč. Pod dohledem odborných průvodců vás čeká napínavý lov nočního hmyzu, uvidíte noční motýly a dozvíte se zajímavosti z jejich života. Sraz je u infocentra a kavárny Prádelna v pátek 7. června ve 21,00 hodin, vstup zdarma. S sebou si vezměte foťák a podložku na sezení.

Jahodový trh
Farmářský trh v Kadani bude mít tentokrát podtitul Jahodový. Začíná v sobotu 8. června ráno na Mírovém náměstí. MarmeLinda nebo-li Linda Bezusová Kamarádová, držitelka ocenění Great taste, bude v Kadani opět po roce předvádět, jak se vaří jahodová marmeláda.

Procházka Podbořanskem
Sdružení Místa zblízka zve na svou další exkurzi, tentokrát v okolí Buškovic u Podbořan. Zdejší krajina svým charakterem a vegetací připomíná Středohoří a vy se na procházce můžete seznámit s více či méně vzácnými rostlinami a pochopit jedinečnost této lokality. Provází náš geobotanik Jan Albert Šturma. Sraz je v neděli 9. června v 10,00 hodin před kostelem v Buškovicích. Trasa měří asi 7 km.

Oslavy v Dobroměřicích
Spoustu významných dat si o víkendu připomenou Dobroměřice u Loun – například 800 let od první zmínky o obci, ale též 125 let hasičů nebo 100 let Sokola. Oslavy se konají v sobotu 8. června. Od 9,00 do 12,00 hodin budou otevřené dveře úřadu, bývalé školy, hasičárny, sokolovny a kostela svatého Matouše. Ve 13,00 hodin projde společný průvod obcí do areálu fotbalového hřiště, kde bude odpoledne pokračovat „dětský den pro dospělé“ a fotbalový zápas. Večer hraje v KD Dobroměřice kapela Reflex.

Party ve Františkánu
V zahradách Františkánského kláštera v Kadani se v sobotu 8. června koná multižánrový festival, který provází Tomáš Hanák. V program najdete třeba Divadlo Sklep, Jiřího Suchého a Jitku Molavcovou, Xaviera Baumaxu, kapely Gaia Masiah, Oferta Escial ze Španělska, Alice Francis z Německa, také brazilské bojové umění, slam poetry a další. Začátek v 10,00 hodin, vstupné v předprodeji 490 Kč, děti do 135 cm zdarma.

Kateřinské hornické slavnosti
Hora Svaté Kateřiny v Krušných horách pořádá v sobotu 8. června první kateřinské hornické slavnosti. Program začíná na náměstí v 11,00 hodin průvodem patronky havířů svaté Barbory s permoníky. V průběhu dne je připraveno vystoupení dětí, pohádka, soutěže s hornickou tématikou, koncert Mostečanky a v 16,00 hodin začne zábavná a naučná soutěž Stříbrná stezka. Pod sjezdovkou bude od 17,00 hodin táborák a koncert Elán revival. V městském kině můžete shlédnout filmy o horách a hornících, k vidění bude technika báňských záchranářů a hasičů.

Otevření pivovaru
V Siřemi na Podbořansku se o víkendu otevírá nový pivovar. Otevřeno bude od soboty 8. června od 11,00 hodin, ve 14,00 hodin se pak koná vernisáž výstavy švýcarské malířky Doris Windlin a ukrajinského malíře Michaela Ščigola, který přiveze do Siřemi obrazy k tématu Franz Kafka. Během dne vás čekají prohlídky pivovaru, živá hudba a samozřejmě pivo.

Benefiční festival
V neděli 9. června se v areálu Banda v Chomutově koná Benefiční festival pro Kačenku. Vystoupí Adéla Radimcová, Úlet, Patrik Bartko, Jakub Děkan a další, občerstvení a skákací hrad a další atrakce pro děti. Začátek ve 14,00 hodin.

Drákula na náměstí
V Chomutově tento víkend končí festival Otevřeno. V jeho závěru se na náměstí 1. máje představí žáci ZUŠ Chomutov se svým muzikálovým představením Drákula. Začíná ve 22,00 hodin. Již v pátek 7. června zamíří festival do letního kina v Chomutově, kde je od 16,00 hodin připraven program Povodí Ohře, poté vystoupí Xavier Baumaxa, minus123plus a Tata Bojs. Vstupné 150 Kč. 

Tajemství klášterecké minulosti
Do historie Klášterce nad Ohří můžete proniknout v pátek 7. června večer, kdy se konají další hrané prohlídky města v podání Divadelního spolku Klas. Procházka zámeckým areálem i ulicemi starého města s vyprávěním o záhadách, legendách a tajemných příbězích začíná ve 20,00 hodin. Vstupné je 50 Kč, doporučena rezervace vstupenek na tel. 474 375 436.

Oslava ve mlýně
V Košticích na Lounsku, v areálu Ortova mlýna si můžete v neděli 9. června připomenout 130. výročí narození Ing. Karla Orta. Čeká vás  prohlídka areálu mlýna s malou výstavou fotografií od 10,00 do 17,00 hodin. Ve 13,30 hodin můžete před mlýnem shlédnout živý obraz ze života Karla Orta a malý koncert libochovického pěveckého sboru, Melodie, poté následuje dobová módní přehlídka "Od vařečky k tenisové raketě", provází Aleš Cibulka. Můžete se vyfotografovat v dobovém oděvu, případně s členkami Šatníku paní mlynářky.

Sraz mini cooperů
O víkendu se v Peruci koná desátý sraz vozidel Mini Cooper. Spanilá jízda vyjíždí v sobotu 8. června v 10,30 hodin. Od 11,00 hodin budou vozy k vidění na Zeleném náměstí v Lounech, kde proběhne i zábavný program, poté auta pokračují na mostecký polygon a zpět do Peruce. Tam se večer koná zábava s kapelou Mustafo.

Piknik nejen pro zahrádkáře
Setkání příznivců Semínkovny v Lounech, kde si můžete vyměnit zahradnické zkušenosti a ochutnávat vlastní recepty, se koná v sobotu 8. června od 10,00 do 13,00 hodin v areálu Oblastního muzea v Lounech. Akce je vhodná pro děti a koná se pouze za příznivého počasí. Aktivní zahradničení, ani vlastní semínka či sazeničky nejsou podmínkou. Vstup je zdarma. 

Výměnný obchod
Na zahradnické setkání naváže v neděli 9. června v lounském muzeum akce nazvaná SWAP nebo-li přines, vyměň, odnes. Burza, při níž můžete vyměňovat zdarma své nepotřebné věci za poklady, které objevíte u jiných. Přinesené věci by měly být čisté, kompletní a funkční. Vstupné je dobrovolné a muzeum bude otevřené od 10,00 do 17,00 hodin.

Lounské výstavy
I další pozvánka míří do Loun. O víkendu se na tamním výstavišti konají výstavy Autosalon Louny a Rodina a volný čas. Pro děti je připravená Cesta za dobrodružstvím a Gladiator Race s překážkami z běžeckého překážkového závodu, představí se také hasiči a v pátek Policie ČR. Připraven je Army tábor s ukázkami zbraní, výstroje a střelnicí. Na výstavišti v neděli vyroste speciální fotbalové hřiště, kdy si každý bude moc vyzkoušet Bumperfotbal – fotbal v kouli. Otevřeno bude od pátku do neděle od 9,00 do 17,00 hodin. Vstupné 50 Kč, děti a důchodci 30 Kč, do 6 let zdarma.

Rockový festival
Na stadionu v Krupce se v sobotu 8. června koná rockový festival. Startuje ve 14,00 hodin a nabídne kapely Ferit, Cower, Alkehol, Hlahol a Viléma Čoka s kapelou Bypass. Vstupné je 150 korun.

Noční prohlídky
V Terezíně můžete v sobotu 8. června navštívit podzemní chodby zdejšího pevnostního systému. Noční prohlídka pouze za svitu svíček a luceren začíná v 19,00 hodin a další budou navazovat vždy po 15 minutách. Vstupné dospělí 100 Kč, snížené 60 Kč a  rodinné 240 Kč. Rezervace vstupenek na: jana.formankova@projekt-terezin.cz.

Postoloprtské slavnosti
Zlatá šedesátá jsou tématem letošních oslav v Postoloprtech, které se konají v sobotu 8. června od 12,00 hodin v zámecké zahradě a centru města. Oslavy odstartuje průvod, program se bude odehrávat na třech jevištích (zábavní, dětské, hudební). Vystoupí Pokáč, The Tap Tap, Discoballs SKA Praha, Lazareth, Kočkuzblajs, zábavný program Martina Holečka a spol. na hlavním pódiu, program na dětském pódiu a soutěže pro děti, mnoho atrakcí a stánků. Program zakončí v deset večer ohňostroj. 

Country festival
V Březně na Chomutovsku se v sobotu 8. června koná hudební festival ve stylu country Březnoukej. Hlavní hosté programu jsou Malina Brothers, Album, Přímá Linka, Ivan Mládek a spol., Vokobere a Taxmeni. Začátek je ve 14,00 hodin, vstupné dospělí 150 Kč, děti do 15 let zdarma, senioři 50 Kč.

Módní víkend
V Teplicích se o víkendu koná další ročník Czech Fashion Weeku. Program se bude odehrávat jako tradičně u kolonády Domu kultury. Program začíná v 11,00 hodin a vstupenky stojí 300 a 500 korun. Čeká vás celá řada módních přehlídek, od 21,00 hodin pak představí svou kolekci na jaro a léto 2019 Osmany Laffita.

Casanovské slavnosti
V Duchcově vypuknou o víkendu největší zdejší městské slavnosti, zasvěceného Giacomu Casanovovi. Začnou v pátek 7. června v 18,00 hodin slavnostním příjezdem Casanovy na nádvoří zámku, kde vás poté čeká představení Italské překvapení. V zámecké zahradě večer můžete zažít videomapping nazvaný Dějiny české kotliny očima G. Casanovy. V sobotu se na náměstí Republiky koná flerjarmark, v zámecké zahradě se bude odehrávat program pro děti, na nádvoří vystoupí odpoledne středověcí hudebníci a šermíři a proběhne tam i staročeský jarmark. Na hlavní scéně v zámecké zahradě začíná program již v 10,00 hodin, odpoledne vystoupí například Eva Pilarová, Ready Kirken, Tereza Kerndlová, No Name. Program uzavřen ve 23,00 hodin ohňostroj. Navštívit můžete i zámek, muzeum nebo duchcovské gymnázium, které pořádá v sobotu den otevřených dveří.

Šporcl na zámku
Ještě před zahájení Casanovských slavností v Duchcově se na zámku odehraje jedinečný koncert pod širým nebem, na němž vystoupí houslista Pavel Šporcl společně se Severočeskou filharmonií Teplice. Koncert je součástí 55. ročníku Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena, takže se o něm dočtete v našem Speciálu Jubilejní Beethoven.  

Nedožité narozeniny
Gama rádio, oblíbená rocková stanice z Mostecka, oslaví o víkendu své nedožité desáté narozeniny. V sobotu 8. června se v mosteckém Rokáči Vinohrady sejdou moderátoři Gama Rádia a další spřízněné duše. Čeká nás Rockerova taktovka, Pivní živáky a ostatní pořady. Začátek vysílání v 19,00 hodin, pořadem provází Martin Knol. Už v pátek koncertuje v rokáči skupina Penál s jižanským rockem.

Patchworkové léto
Na zámku Valdštejnů v Litvínově se v neděli 9. června koná výstava výrobků Patchwork klubu Litvínov. Vystaveny budou deky, polštáře, hračky, prostírání a výstavu doplní tvořivá dílnička pro děti i dospělé. Vstupné 30 Kč. Přijít můžete od 10,00 do 16,00 hodin. 

Běh žatecké jedenáctky
Sport a pivo? V Žatci je to možné. Pojedenácté tam v sobotu 8. června startuje Běh žatecké jedenáctky. Závodní dvojice mají za úkol navštívit osm konkrétních hospod v Žatci a v každé si vypít jednu žateckou jedenáctku (dámy třetinku, pánové půllitr). Prezence soutěžních týmu je ve 11,45 hodin na Liďáku (Roosveltova 625). Od 17,00 hodin je pro závodníky připraven večerní punkový koncert.

Jazzový festival
Litvínov patří o víkendu jazzu, probíhá tam od pátku do soboty The International Jazz Festival, pořádaný zdejší ZUŠkou. Před Citadelou se bude hrát takřka nonstop, v pátek od 15,00 hodin,  v sobotu od 13,00 hodin. V pátek večer se na sále koná zahajovací koncert, na který naváže jam session v Café baru. Další koncerty budu probíhat před porotou v sobotu odpoledne na sále a večer od 19,00 hodin se pak koná závěrečný koncert.

Jirkovský crossmarathon
V sobotu 8. června startuje v Jirkově v základní škole ve Studentské ulici běžecký závod Jirkovský Crossmarathon a půlmarathon. Tratě vedou Krušnými horami v okolí města Jirkova. Své síly můžete změřit v běhu, na kole a na koloběžce, nebo si můžete trasu závodu projít. Prezentace je od 7,00 hodin, slavnostní zahájení a start v 9,00 hodin.

Foto: Severočeská teplárenská, a.s.