e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Jubilejní Beethoven: Písně teplického purkmistra

publikováno: 5.6.2019, kategorie: Hudba, autor: Magdalena Jenčíková

Sdílet: facebook twitter google+

Osobnost dlouholetého teplického purkmistra, ale též skladatele a významného podporovatele hudby v Teplicích představí koncert na teplickém zámku. Rokokový sál zámku rozezní v sobotu 15. června díla Josefa Matyáše Wolframa.

Josef Matyáš Wolfram pocházel z Dobřan a své hudební vzdělání získal mimo jiné u známého kapelníka Svatovítského chrámu v Praze J. A. Koželuha. Povoláním však byl právník. Od roku 1819 působil jako magistrátní rada v Teplicích a od roku 1824 až do své smrti v roce 1839 zastával funkci purkmistra, tedy prvního muže ve městě. Hudbě se však věnoval i nadále. Ve svém domě pořádal hudební večery a hostil množství hudebních osobností, jež tehdy navštěvovaly lázeňské město. Sám komponoval a svou první operu uvedl roku 1826, některé ze svých oper i sám nastudoval. Velkou měrou se zasloužil o vzestup umělecké úrovně lázeňské hudby, provozované v Teplicích. „Nesporně se zasadil o to, že zemské prezidium v lednu roku 1828 doporučilo vytvoření stálé hudební společnosti – orchestru, tzv. Badenmusikgesellschaft,“ píše se v knize vydané u příležitosti loňského 180. výročí založení Severočeské filharmonie Teplice. Jeho snaha nakonec vyústila až v založení stálého profesionálního orchestru v roce 1838.

Díla Josefa Matyáše Wolframa se běžně neuvádějí, takže sobotní koncert v Teplicích bude unikátní možností nahlédnout do jeho tvorby. Zpívat budou sopranistka Siri Karoline Thornhill z Norska a tenorista Johannes Klüser z Německa. Na violoncello bude hrát člen Jihočeské filharmonie Karel Chudý a za klavír usedne klavírní pedagog, varhaník a sbormistr Tomáš Spurný.

Koncert se odehraje v nádherném prostoru rokokového sálu teplického zámku. Začíná v sobotu 15. června v 19,00 hodin. Vstupenky stojí 120 Kč, zlevněné 60 Kč.

Celé dění jubilejního 55. ročníku Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena můžete sledovat ve Speciálu Jubilejní Beethoven. Zítra vás pozveme podruhé do Oseka, do cisterciáckého kláštera, kde bude koncertovat Atlantis collegium s Petrem Nouzovským.