e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Léto v Krušných horách: Rozhlédnout se po krajině

publikováno: 5.6.2017, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Odkud je nejkrásnější výhled na Krušné hory, kde můžete přehlédnout českou kotlinu a odkud se podívat do Saska? V první pozvánce našeho Speciálu Léto v Krušných horách vám nabídneme pár míst, odkud se vám bude nejlépe vybírat, kam v horách vyrazit.

Jeřabina
Oblíbené výletní místo obyvatel Litvínov a Mostu nabízí pěkný výhled hlavně do údolí, na českou stranu vnitrozemí. Leží poměrně vysoko, v 785 metrech. Asi nejvíc bych ji doporučila motorizovaným turistům, protože stojí poměrně stranou zajímavých turistických tras a je to hodně do kopce a značená turistická trasa navíc vede po silnici. Odbočku k ní najdete na silnici mezi Litvínovem – Křižatky a Mníškem v Krušných horách, přibližně na půl cesty. U odbočky je malé parkoviště a po krátkém stoupání se dostanete k rozhledně, opravené na začátku tohoto tisíciletí. Pěšky se dá výlet spojit s přehradou Janov. Z Litvínova vyjeďte na Křížatky městským autobusem a vydejte se po modré směrem k přehradě a poté po červené stále do kopce až k rozhledně. Dál můžete pokračovat po žluté do Mníšku, odkud vás autobus vrátí zpět do Litvínova.
Z vyhlídkového místa máte přímo pod sebou přírodní park Loučenská hornatina a dole v dálce podkrušnohorská města. Rozhledna zde stála už v roce 1884, kdy ji vybudoval německý turistický spolek, obnovena byla Sport areálem Klíny v roce 2009. Kousek za rozhlednou leží vrchol kopce Jeřabina, kde se děti vyřádí na skalách. Je přístupná celoročně a vstupné se neplatí.

Rozhledna na Růžovém vrchu
Jen o kus dál, na výrazném vrcholu Hory Svaté Kateřiny, stojí kamenná rozhledna z roku 1902. Nabízí výhled na českou i německou stranu Krušných hor. Tato rozhledna však není volně přístupná, sezóna zde začala 1. dubna. Otevřeno je ve všední dny od 13,00 do 17,00 hodin, o víkendech již od 11,00 hodin. Venku případně visí kontakt na správce. Vstupné je 20 korun pro dospělé, 10 korun pro děti. Rozhledna je na první fotografii.

Komáří Hůrka
krupka_lanovka.jpgNa vrcholu tohoto kopce v Krušných horách nad Krupkou sice žádnou rozhlednu nenajdete, ale přesto je odtud výhled moc pěkný, hlavně do českého vnitrozemí. Ocenil to již v 18. století cestovatel Alexander von Humboldt či častý lázeňský host v Teplicích Goethe. Komáří Hůrka, na níž vede oblíbená dvousedačková lanovka z Krupky – Bohosudova, je ideálním výchozím místem pro pěší i cyklistické výlety pro všechny „výkonnostní“ kategorie. Na vrcholu kdysi stála zvonice, odkud se oznamoval havířům začátek a konec pracovní doby, později výletní restaurace – ta ostatně zůstala dodnes, takže budete mít o občerstvení postaráno. Provoz lanovky zjistíte zde

Tip do Saska – Rozhledna Pöhlberg
Rozhledna s restaurací a venkovními terasami se tyčí nad městem Annaberg Buchholz, který odtud máte jako na dlani a ani nemusíte vystoupat na vrchol rozhledny.

Můj tip – Vlčí hora
Když je obec dostatečně neoblomná vůči mobilním operátorům a všem telekomunikačním společnostem, občas se podaří, že i jinak ne příliš vzhledný vysílač dostane ještě druhou funkci – vyhlídkovou. To se poštěstilo u Dlouhé Louky na Litvínovsku. Na Vlčí hoře, ve výšce téměř devíti set metrů nad moře lze vystoupat po železných schůdcích na vyhlídkový ochoz, odkud je vidět opět do vnitrozemí, ale i na druhou stranu do Krušných hor. 
Tentokrát pro vás mám tip na krátkou odpolední procházku, když se vrátíte z práce, venku je krásně, ale na pořádný výlet už čas nezbývá: Autem vyjeďte na Dlouhou Louku u Litvínova, zaparkujte u restaurace Na rozcestí, odtud po modré značce (kolem chat po cyklostezce a dál vlevo po modré). Z rozhledny pokračujte dál po modré, která vás dovede zpět na cyklostezku č. 23 nebo-li Krušnohorskou magistrálu. Jde o krátkou příjemnou procházku po upravené cestě. Nemusím dodávat, že tečkou je terasa zdejšího penzionu.

V dalším díle se ještě podíváme na pěkná vyhlídková místa v krajině.