e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Benešovský zámek dnes slaví, otevře výstavu o saské renesanci

publikováno: 5.6.2015, kategorie: Památky, autor: Michaela Hlinková

Sdílet: facebook twitter google+

500 let od příchodu šlechtického rodu Salhausenů oslaví dnes, 5. června na Státním zámku v Benešově nad Ploučnicí. S příchodem tohoto rodu na sever Čech započala nejen v Benešově nad Ploučnicí rozsáhlá a velmi významná stavební aktivita v duchu tzv. Saské renesance. Právě s tímto stavebním slohem seznámí návštěvníky ojedinělá výstava.

Benešov se stal nejvýznamnějších střediskem Saské renesance na severu Čech, tento ojedinělý stavební sloh se za dob Salhausenů rozšířil ještě do Svádova či Valtířova. „Lidé se budou moci seznámit s jednotlivými zámeckými budovami, s jejich stavebním vývojem, a to nejen z dob Salhausenů. Rovněž se seznámí s kostelem ve Svádově a Valtířově, kde se stavební prvky Saské renesance dochovaly rovněž,“ poznamenal kastelán zámku Zdeněk Henig. Dodal, že k vidění budou také salhausenská privilegia, která potvrzují benešovským měsťanům jejich práva. Jedná se o dokumenty v první poloviny 16. století. Návštěvníci mou také na fotografických reprodukcích vidět salhausenské epitafy, nebo-li náhrobky, ty jsou totiž umístěny v nepřístupné kapli benešovského kostela.

Zámecký komplex v Benešově nad Ploučnicí se zachoval z větší části ve své autentické podobě jako jediný z mnoha podobných staveb na území ČR.

Výstava bude veřejnosti přístupná od 6. června do konce září, vždy dle provozní doby zámku. Vstup na výstavu bude zdarma. K oslavám pětisetletého výročí se připojí s vlastním programem i samotné město Benešov nad Ploučnicí.