e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V Litoměřicích představí hasiči svojí nejstarší i nejmodernější techniku

publikováno: 5.6.2014, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

V rámci Hasičských slavností, které proběhnou ve dnech 6. a 7. června v Litoměřicích, se rozsáhlou expozicí představí i Hasičský záchranný sbor ČR, který je zároveň jedním z pořadatelů. Na výstavišti uvidíte moderní i historickou techniku, řadu ukázek, u řeky Labe zásahy na vodě a na závěr hasičskou fontánu.

Na výstavišti Zahrada Čech si budou moct návštěvníci v pavilonu „K“ prohlédnout jednak techniku, která přijede z Expozice požární ochrany ve Zbirohu a je často až 200 let stará, tak techniku, kterou hasiči pořídili v loňském roce nebo speciální techniku, kterou disponuje Záchranný útvar HZS ČR.

K vidění tak bude například dvounápravová ruční zápřahová stříkačka z roku 1910, historická parní stříkačka, ponosná smyková sříkačka nebo celodřevěná koňská tříkačka z roku 1820.

Nejmodernější techniku bude reprezentovat například potápěčský automobil, obojživelné pásové vozidlo „Bobr“, pásový záchranný automobil Hägglunds, nakladač Bobcat, vyprošťovací tank nebo traktorbagr Huddig. Mnohá z této techniky byla nasazena například loni při červnových povodních.

Během pátku a soboty čeká na ty, kteří zavítají do pavilonu HZS ČR mnoho zajímavých ukázek, soutěže a kvízy pro děti i spousta hezkých cen pro všechny šikovné malé návštěvníky.

Unikátní ukázku zásahu s ruční zápřahovou stříkačku si připravili členové sdružení Naše hasičská minulost. Jedná se o cvičení, které je přesně secvičeno podle metodiky vydané Zemskou ústřední hasičskou jednotou v roce 1899.

Na sobotní večer jsou připraveny ukázky speciální techniky sloužící hasičům pro zásahy na vodě. Na Lodním náměstí budou probíhat ukázky záchrany osob z řeky leteckými záchranáři s vrtulníkem, plavba soulodí obojživelných pásových transportérů PTS nebo hašení pomocí „bambi“ vaku s nabíráním i shozem do Labe.

Slavnostní tečkou celých slavností je pak hasičská hudební fontána, kdy po vzoru Křižíkovy fontány, stříká podle předem pečlivě připravené choreografie hasičských proudnic na hudbu.

Více o celé akci, kterou pořádá Sdružení pro obnovu a zachování historických hasičských tradic, se dozvíte na webových stránkách www.hasicsketradice.cz.