e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Záchranná stanice poskytla azyl kuním mláďatům

publikováno: 5.6.2012, kategorie: Zajímavosti, autor: Martina Pelcová

Sdílet: facebook twitter google+

Stanice pro handicapované živočichy Podkrušnohorského zooparku v Chomutově má nový neobvyklý přírůstek - dvě mláďata kuny skalní. Malé kuny vypadly z nepřístupného hnízda pod střechou přímo do dílny v Březně u Chomutova. Protože se nemohly vrátit zpět k matce, starají se o ně pracovníci zooparku. Do volné přírody už se vrátit nemohou.

Stanice přijímá celoročně poraněné či jinak handicapové volně žijící živočichy. Nejčastěji to jsou netopýři, poštolky, rorýsové a káňata. Na podzim jsou často přijímáni ježci, kteří by v přírodě díky nízké hmotnosti nepřežili. Zesláblí ježci přečkají zimu ve Stanici pro handicapované živočichy a na jaře, většinou v dubnu nebo na začátku května, jsou vypuštěni zpět do přírody.

V posledních dnech bylo do Stanice přijato například nesamostatné mládě puštíka obecného, strakapouda  nebo sýkory koňadry. Neobvyklým příchodem jsou dvě mláďata kuny sklaní. Zpočátku je chovatelka Hana Palubjaková krmila náhradním mlékem z malé lahvičky, v současné době již přijímají pevnou stravu. „Jejich krmnou dávku tvoří drobní hlodavci, kousky masa, vajíčka a ovoce. Velmi rychle rostou a brzy už budou soběstačné,“ doplnila chovatelka. Do volné přírody se ale již nevrátí, ztratily totiž ostražitost vůči lidem.

„Většina zvířat je do Stanice dovezena s dobrým úmyslem pomoci,“ upřesnila ředitelka zooparku Iveta Rabasová. „Je ale nutné vždy dobře zvážit, zda zvíře naši pomoc opravdu potřebuje. Matka se může vzdálit od mláďat i na několik hodin a stává se, že po návratu najde hnízdo prázdné. Lidský zásah potřebují pouze zvířata, která jsou viditelně zraněná nebo opuštěná a která by bez naší pomoci ve volné přírodě nepřežila,“ dodala.