e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Jak se kdysi slavilo? Uvidíte v Žatci

publikováno: 5.5.2016, kategorie: Výstavy, autor: Milada Krausová

Sdílet: facebook twitter google+

Jak a co naši předkové na jaře a v létě slavili, si můžete připomenout na výstavě Jaro a léto v lidové kultuře aneb Co nám zbylo z tradic v Křížově vile v Žatci. Její prostory ožily připomínkami starých českých i německých zvyků spojených s nejkrásnějšími obdobími roku. Výstava je přístupná do konce srpna a v 20. května některé zvyky ožijí na Muzejní noci.

První místnost střeží čarodějnice, již poněkud unavená po letošních náročných oslavách, které připadají tradičně na konec dubna. Nechybějí zvyky prvomájové od stavění májek před domem vyvolené dívky až po oslavy poněkud jiného typu – ty budovatelské. Staré fotografie, dobový tisk i tradiční prvomájová mávátka evokují oslavy 1. máje jako svátku práce v Žatci za minulé éry.

Velký prostor je na výstavě věnován prezentaci starých zvyků spojených s církevním rokem. Pestrobarevné obrázky světců i krásné předměty zapůjčené i z rodinných archivů připomenou lidovou zbožnost (poutě, letnice, boží tělo) i samotné oblíbené české světce. Na výstavě se také dozvíte, jak se v Žatci v minulém století slavil slunovrat, oblíbená slavnost místních Němců. A o českých reakcích na něj.

Slunečné léto a doba žní a senoseče měla rovněž své barvité oslavy spojené s prací na poli. Staré plakáty, fotografie a další unikátní předměty z depozitářů muzea připomenou nejoblíbenější žateckou slavnost – dočesnou. Zajímavou výstavu, kterou si můžete prohlédnout až do konce srpna, připravila muzejní pedagožka Hana Černá. Pokud přijdete s dětmi, rozhodně se nebudou nudit. Je pro ně připraveno již tradiční vyžití v podobě různých didaktických her včetně oblíbených omalovánek. A pokud chcete některý ze zvyků zažít, přijďte do Křížovy vily v Žatci také o muzejní noci v pátek 20. května, kdy se v zahradě bude hledat například svatojánský poklad.