e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Oslavy moldavské dráhy budou spojeny s otevřením Flájí

publikováno: 5.5.2015, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Hlavní oslavy 130 let od zprovoznění Moldavské horské dráhy, která spojuje Most s Krušnými horami, budou probíhat v sobotu 16. května. Kromě slavnostní jízdy, inaugurace poštovní známky a otevření stanic i na německé straně, bude součástí oslav také den otevřených dveří na flájské přehradě.

Nebýt horské dráhy, nestála by ani přehrada na Flájích. Právě touto železnicí se v 50. letech do hor dopravoval materiál, který od železnice putoval lanovkou. Historie dráhy je však mnohem starší - se Saskem se trať spojila v květnu 1885. Původně přepravovala především uhlí z Mostecka, ve 20. století pak začal čilý turistický provoz.

Oslavy začaly vlastně již vloni v prosinci, kdy příznivci trati vypravily historický motorák z Dubí jako připomínku 130 let od otevření úseku Hrob - Moldava v Krušných horách. Ty hlavní oslavy budou probíhat v polovině května.

Ve středu 13. května se v Domě porcelánu s modrou krví  Dubí otevře výstava Nádraží Dubí - kulturní památka na poštovní známce. Již ve středu 6. května totiž bude v Praze na Hlavní poště v Jindřišské ulici dána do oběhu známka, připomínající významné výročí Moldavské dráhy. Jejím autorem je malíř Dr. Aldolf Absolon a rytec Martin Srba.

Její inaugurace se bude konat v den největších oslav - v sobotu 16. května na oseckém horním nádraží. Kromě samotné známky bude sběratelům a poštovní i železničním nadšencům k dispozici i speciální pohlednice a příležitostné razítko. Na oseckém nádraží návštěvníky čekají třeba jízdy na drezínách, program pro děti a nabídka kulinářských specialit z Čech i Německa.

Ve stejný den vyjede z mosteckého nádraží po deváté ráno slavnostní jízda s historickým motorovým vozem Hurvínek. Další jízda parní lokomotivy se uskuteční na trati z Teplic s odjezdem v půl deváté. V Louce u Litvínova se oba vlaky spojí a budou pokračovat do Oseka a na Moldavu. S rezekrusnohori.cz) neváhejte, protože většina míst je podle organizátorů již obsazena. "Na Moldavě budou na cestující čekat autobusy, které je odvezou buď na německou část trati v Neuhermsdorfu nebo na Fláje," informoval Jan Setvák ze spolupořádajícího sdružení Přátelé moldavské dráhy. "Aby nejely do hor nevyužité, nabídneme místa v nich turistům z Mostu a Litvínova, kteří už se nevejdou do vlaku," doplnil.

V Neuhermsdorfu si návštěvníci mohou prohlédnout prostory královského salónku, který využíval saský král Fridrich August II. "Je tam dochovaný unikání strop, který byl osmdesát let zakrytý a nevědělo se o něm. Dnes je tam malé železniční muzeum," informoval Jan Setvák. Otevřeno bude zdarma od 12,00 do 16,00 hodin. Flájský dřevěný kostel sv. Jana Křtitele v Českém Jiřetíně bude možné si prohlédnout od 10,00 hodin, kdy začíná mše, až do čtyř odpoledne.

K oslavám se připojilo také Povodí Ohře, které opět zopakuje tolik úspěšný Den otevřených dveří na vodním díle Fláje. Tato technická památka se speciální poštovní známky dočkala vloni. Prohlídky budou možné od 9,00 do 16,00 hodin a také z hráze přehrady bude možné odeslat příležitostnou pohlednici.

Další z organizátorů, Destinační agentura Dolní Poohří, připojí k oslavám turistický pas. "Vydáme turistickou brožuru o historii Moldavské horské dráhy spojenou s turistickým okruhem vázaným na jednotlivé železniční zastávky Moldavské dráhy. Součástí materiálu bude také turistický pas, do kterého budou turisté sbírat známky na jednotlivých zastávkách dráhy. Pas je slosovatelný a ceny rozhodně nejsou zanedbatelné," řekla ředitelka Destinační agentury Eva Maříková.

 

Podrobný harmonogram oslav přineseme v následujícím týdnu, další informace je možné získat na webu www.moldavska-zeleznice.cz.