e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Stop and Stay: Louny lákají na kombinaci 3G

publikováno: 5.5.2014, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Co se skrývá pod vícesmyslnou zkratkou 3G, s níž lákají Louny turisty, přijel na konferenci Stop and Stay do Žatce vysvětlit člen komise cestovního ruchu Městského úřadu v Lounech Jan Vaic. Jaké jsou tedy největší atrakce Loun? Co se podařilo vybudovat a na co se Louny ještě chystají?

Nové motto Loun 3G nebo-li Gotika-Galerie-Gastronomie vzniklo právě na popud komise cestovního ruchu, které se dala za cíl zvýšit atraktivitu Loun pro návštěvníky a hlavně formulovat jasnou vizi budoucího rozvoje turistiky do roku 2020. Základem pro nápady byl výsledek dotazníkového šetření, z něhož vyplynulo, že nejvíc turisty lákají místní historické památky a centrum (38 %), ale také příroda a venkov (30 %). Šetření pomohlo stanovit i cílovou skupinu - do města přijíždí hlavně bezdětní lidé středního věku, zatímco rodiny s dětmi tvoří jen 15 procent návštěvníků. A vracejí se - jen 10 procent lidí bylo v Lounech poprvé. Mezi největší atraktivity města patří podle dotazovaných České středohoří, historické centrum, Chrám svatého Mikuláše a Divadlo.

"Ucelený soubor historických památek především z období gotiky, kontrastující s moderním uměním lounských konstruktivistů vystavených v galeriích, vytváří velmi dobrý genius loci města, jenž je s doplňující kvalitní nabídkou stravovacích kapacit základem pro kulturně-poznávací turismus," vysvětlil vznik projektu 3G Jan Vaic. Strategii má podporovat také nový web www.louny.eu a konečně i nové Městské informační centrum, které získalo atraktivnější prostory na náměstí a navíc je přístupné turistům každý den.

Jedním z dalších cílů komise je podle Jana Vaice nyní podpora jednoho ze zmíněných "G" - galeristiky. "Chtěli bychom v Lounech vytvořit stálou expozici nejvýznamnějších lounských malířů, zejména trojice konstruktivistů Sýkora, Mirvald, Linhart," dodává Jan Vaic.