e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Rok gotiky připomene 600 let od dobytí Chomutova husity

publikováno: 5.4.2021, kategorie: Výstavy, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

V březnu 2021 uplynulo 600 let od dobytí města Chomutova husity. Tehdejší násilné podmanění města a vyvraždění jeho obyvatel bylo i na krvavé husitské poměry nebývalé. Oblastní muzeum v Chomutově připomene toto výročí výstavami a akcemi, jejichž ústředními tématy jsou kromě samotné osudné události také život a umění ve středověku.

Součástí celoročního programu budou výstavy, přednášky, pro děti pak výukový program i příměstský tábor. Roku gotiky v Chomutově bude patřit i letošní muzejní noc. Oblastní muzeum již představilo základní body celoročního programu.

První částí je již připravená výstava Krušnohoří/Erzgebirge – Umění pozdního středověku, kterou návštěvníci uvidí hned s otevřením muzeí a které by se navíc v nejbližší době měla objevit i ve virtuální podobě. Představí profesionální restaurování a průzkum pětice děl, ale také řadu dalších pozdně středověkých soch a obrazů z oblasti Krušnohoří. 

V létě by tuto výstavu měla doplnit expozice gotického nábytku z dílny truhláře a řezbáře Kocoura Pozdnického. Poslední výstavou, která se otevře na podzim, bude expozice nazvaná Mezi křížem a kalichem, která bude připomínat právě události roku 1421.

Do Chomutova by měl přijet přednášet oblíbený spisovatel historických románů Vlastimil Vondruška a historik Petr Čornej, odborník na období husistských válek.

Životu a umění ve středověku bude věnována také muzejní noc, jen zatím není jasné, zda se uskuteční v létě nebo na podzim.

V srpnu pořádá Oblastní muzeum v Chomutově pro děti příměstský tábor nazvaný Cesta do středověku. Pro školy pak chystá zábavný a interaktivní edukační program A co je to ta gotika? 

Pokud vás zajímají události ze 16. března 1421, kdy Chomutov dobyli a vypálili husisté, sledujete videoseriál muzea, který přibližuje nejen onu krvavou květnou neděli, ale též další historické spojitosti.