e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Den sokolnictví a lovectví na Horním hradě

publikováno: 5.4.2016, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Kateřina Skořepová

Sdílet: facebook twitter google+

V sobotu 9. dubna bude Horní hrad u Stráže nad Ohří plný dravých ptáků i různých druhů sov. Koná se tam totiž tradiční Den sokolnictví a lovectví, kdy se můžete zblízka seznámit s dravci a dozvědět se zajímavosti z historie lovu. Děti se pak mohou stát královskými sokolníky.

Stejně jako v minulých letech uvidíte celou řadu dravců a sov rozmístěných po celém hradě, letové ukázky s přednáškami, budete mít možnost podržet si dravce na ruce, připraveny jsou hry a soutěže pro děti i dospělé, lukostřelba, expozice sokolnických potřeb – pohromadě pro vás bude vše, co je jinde jen těžko možné spatřit a zažít.

Čeká Vás přednáška s praktickými ukázkami o Historii lovectví a sokolnictví, historických loveckých metodách – kopí, prak, luk, kuše, smyčky, lep, dravý pták a sokolnictví, lovecký pes – až po nástup střelných zbraní a zánik starých metod.

Připravena je i velká hra pro děti s mnoha zastávkami a úkoly, malé i velké. Při vstupu dostane každé dítě „Listinu adepta královského sokolníka“. Po zahájení akce se představí soutěž a oznámí pravidla. Kdo splní stanovený limit bude z adepta pasován na sokolníka, obdrží pasovací královskou listinu a odměnu. 

Během celého dne se budete moci projet na koni v areálu hradozámeckého parku, vyzkoušet si tvorbu mandal sypaných pískem nebo si nechat namalovat něco hezkého na obličej.

Hrad bude otevřen od 10,00 do 17,00 hodin.

Foto: Horní hrad.