e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Balynka míří do Ústeckého kraje

publikováno: 5.3.2016, kategorie: Pro děti, autor: Jana Balonová

Sdílet: facebook twitter google+

Ušatá Balynka, pohádkové štěně a zároveň talentovaný psí detektiv z pohádky O Balynce, dobrém štěněti a třídě nízkých kamarádů, zahajuje sezónu 2016. V letošním roce se opět rozjela do deseti krajů naší vlasti. V příštím týdnu navštíví Kadaň, Bílinu, Duchcov, Jirkov, Osek a Lom.

Pohádka „O Balynce“ je divadelní představení karlovarského hudebního divadla, které má za cíl nejmenší diváky pobavit, ale hlavně ukázat správný postoj ke třídění odpadu a jeho recyklaci. 

„Všechny děti jsou dopředu svými učiteli seznámeny s tématem představení, a proto na něj mohou reagovat a vlastně se tak samy účastnit děje,“ říká principál Libor Balák. Právě díky předcházejícímu metodickému vedení, které principál zmiňuje, je toto představení ze vzdělávacího projektu společnosti EKO-KOM tak mimořádné a malí diváci si odnáší z představení hlubší zážitek. 

Zatímco v únoru letošního roku těšila diváky v Jižních Čechách, v březnu se vydá do Ústeckého kraje, nejprve se do Kadaně, potom do Bíliny, navštíví Duchcov a po něm i Jirkov a dvě poslední představení z deseti březnových odehraje v Oseku a Lomu u Mostu. Těchto deset představení je pouhou jedenáctinou Balynčina letošního tažení republikou.

V prosinci těsně po Mikuláši by se měl Balynce „narodit“ malý velký bráška, v podobě nového představení, zubatý drak Yrav Yvolrak se čtyřmi hlavami, který by se měl v premiéře představit dětem z domácích Karlových Varů. Hladové krky draka Yvolraka se už teď těší na papírové, plastové, skleněné i tetrapakové domácí odpady, aby je po pozření přeměnil na recyklovaná potěšení pro malé i velké. 

Pohádky O Balynce, dobrém štěněti nabízejí divákům i možnost praktického nahlédnutí na výrobky z recyklovaných materiálů, které nabízí putovní výstava Brána recyklace, věrný souputník všech divadelních představení.