e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V pátek v Lounech začíná ochotnická přehlídka

publikováno: 5.3.2012, kategorie: Divadlo a film, autor: Ladislav Bába

Sdílet: facebook twitter google+

Pro příznivce ochotnického divadla se v těchto dnech již naplno chystá další divadelní lahůdka. Jde o osmý ročník soutěžní a postupové přehlídky amatérských divadelních souborů – Lounské divadelní 2012. Během třídenního programu (9. – 11. března) se ve Vrchlického divadle v Lounech představí pět ochotnických divadel a nesoutěžně hostující soubor Divadlo Navenek Kadaň.

Kadaňské divadlo při slavnostním vyhlašování výsledků sehraje jako poctu Václavu Havlovi jeho Vernisáž. Přehlídku pořádá lounské divadlo ve spolupráci s Rádobydivadlem Klapý. Generálním partnerem jsou Ekostavby Louny s.r.o. Významnou měrou přispěl také Ústecký kraj. A na co se můžete těšit?

Pátek – 9.3.2012 – 17 hodin
M. Doleželová, R. Vencl: KRÁLOVNY - DS KLAS, Klášterec nad Ohří
Tragikomický příběh tří žen různých generací, které spojuje i rozděluje životní trápení. Společný pokoj v sanatoriu je jejich jediným útočištěm i vězeňskou celou, ve které k sobě hledají cestu. Až do hořkého konce... Autoři Michaela Doleželová a Roman Vencl jsou studenty činoherního herectví na Janáčkově akademii múzických umění v Brně a píší hry pro potřeby svého vlastního divadla. Jejich texty se vyznačují mimořádnou slovní i situační komikou s nezaměnitelným druhem humoru.

Pátek – 9.3.2012 – 20 hodin
Robert Thomas: OSM ŽEN - Divadýlko na dlani, Mladá Boleslav
Napínavá konverzační detektivní komedie francouzského dramatika Roberta Thomase v podání a poetice Divadýlka na dlani. Jeden mrtvý muž - otec, bratr, švagr, zeť a zaměstnavatel. Dům naprosto odříznutý sněhovou kalamitou od okolního světa. Bude osm žen, které jsou právě v domě, čelit nelítostnému vrahovi, nebo samy sobě? Co je horší? Smrt nebo čekání na ni?

Sobota – 10.3. – 11 hodin
Jaroslav Rudiš: SALCBURSKÝ GULÁŠ - DS Scéna Libochovice
Trpký gurmánský příběh o chutích minulosti, které ovlivňují současnost…
Dva bývalí spolužáci Ota a Laďa mají oblíbený rituál. Každoročně v den abiturientského srazu se scházejí v bytě jednoho z nich a připravují si svoji specialitu - salcburský guláš. Oba staré muže pevně spojuje společně prožitá minulost, kdy všechno bylo jinak a nic se nedá zapomenout...

Sobota – 10.3.2012 – 15 hodin
A. Jaoui a J.P. Bacri: RODINNÝ PRŮVAN - Hynkovo hravé divadlo, Litoměřice
Francouzská veselohra o jedné oslavě narozenin, která neprobíhá úplně podle plánu. Hra v komicky hořkém, ale v podstatě smířlivém duchu ukazuje život jedné „obyčejné“ francouzské rodiny a jejích členů se všemi výčitkami a bolestmi z minulosti, vzájemné lásky i nelásky, vztahy dominance a submisivity. Rodina jako cosi posvátného a zároveň občas nesnesitelného...Agnes Jaoui a Jean-Pierre Bacri patří k nejúspěšnějším francouzským autorům posledního desetiletí – své hry píší společně, jako herci v nich hrají, zatím všechny se dočkaly filmového zpracování.

Sobota – 10.3.2012 – 20 hodin
Francis Veber: BLBEC K VEČEŘI - TMA divadlo, Terezín
Jestliže se k večeři neservíruje pouze jídlo, ale pravidelně i „blbec“, který slouží k pobavení společnosti, a jestliže se v onen večer rozhodne hostitele opustit manželka a přítel je škodolibý a milenka šílená, nastává čas na francouzskou komedii. Za zfilmovaný scénář obdržel Francis Veber Césara.

Neděle – 11.3.2012 – 11 hodin – nesoutěžní představení
Václav Havel: VERNISÁŽ  - Divadlo Navenek, Kadaň
Věnováno památce Václava Havla
Vernisáž se řadí mezi tzv. vaňkovské aktovky ze 70. let, přestože v ní přímo role Ferdinanda Vaňka není zastoupena. Objevují se v ní ale pro tyto hry typické dějové smyčky a téma slovní manipulace, lidského odcizení a přítomností alter ega samotného autora – disidentského spisovatele. Michal s Věrou pozvali přítele Bedřicha na vernisáž svého nově zařízeného bytu, při níž dochází ke konfrontaci dvou základních pohledů na život a jeho smysl. Je až neuvěřitelné, jak se náhledy na život za normalizace téměř v ničem nelišily od současného stavu v konzumní kapitalistické společnosti 20 let po revoluci. Jde v podstatě o archetyp, který je stále aktuální.

Neděle – 11.3.2012 – 11,45 hodin
SLAVNOSTNÍ VYHLÁŠENÍ VÝSLEDKŮ