e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Nastává čas masopustu. Kam vyrazit tento víkend?

publikováno: 5.2.2019, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Únor je časem masopustu, období zabijčkových hodů a veselí mezi vánočním a velikonočním půstem. Už tento víkend si můžete užít masopustní zábavy v Žatci a Kadani, nebo vyrazit do průvodu v Chomutově. Všechny programy se konají v sobotu 9. února.

Chomutov

Masopustní průvod vyrazí v sobotu ke skanzenu ve Staré vsi v Chomutově od Městského divadla. Sraz v maskách je ve 13,00 hodin, poté se průvod vydá k radnici na náměstí a dále přes zoopark do skanzenu. Od 14,30 hodin bude probíhat ve stodole hudební produkce, divadelní pohádka a vepřové hody.

Kadaň

Masopustní rej pod vedením dobrého vojáka Švejka v Kadani proběhne 9. února od 10,00 hodin, opět na Mírovém náměstí. Těšit se můžete na tržiště senzací s tradičními zabijačkovými pochoutkami, k poslechu zahrají kapely Šumaři, BrassBand a Švejk Šraml. Pro děti budou na místě nejrůznější atrakce, jako jsou starobylé dřevěné kolotoče a ruské kolo, vše na ruční pohon. Zábavu zpestří kejklíři a pouliční divadlo. Průvod masek v čele se Švejkem a jeho kumpány dorazí na náměstí ve 13,00 hodin, kde si převezme od pana starosty vládu nad městem. Poté se průvod vydá k řece Ohři, kde utopí Moranu a dá tak pomyslné sbohem zimě. Program končí v 16,00 hodin.

Žatec

Žatecký Masopust a trhy se zabijačkovými hody se konají v sobotu 9. února na náměstí Svobody. Trhy budou probíhat od 8,00 do 13,00 hodin, doprovodný program začne v 9,00 hodin. Vystoupí staročeská kapela, divadlo Trakař s koníky, divadlo Víti Marčíka, připraveny jsou soutěže pro děti, vystupení kejklířů a jejich workshop. Soutěžit se bude o nejlepší jitrnici.

Ubytování v masopustních lokalitách najdete snadno na Penzion.cz. Další tipy - například masopust v zoo Děčín začátkem března, průvod v Lounech či oslavy ve statku Bernard v Královském Poříčí, které se budou překvapivě konat až během velikonočního půstu - vám přinese v následujících dnech.

Co je to masopust?

Jde o slavnostní období mezi Vánocemi a postní dobou velikonoční, začíná po Třech králích a končí před Popeleční středou. Letos připadá masopustní úterý, tedy hlavní svátek až na 5. března. Před tímto úterým svátky vrcholí, například tučným čtvrtkem či taneční nedělí. Masopust představuje období hodování a veselí mezi dvěma postními dobami - konaly se zabijačky, hostiny, taneční zábavy i svatby. Českému masopustu odpovídá italský karneval (nebo-li carne levare - dát pryč maso), jehož zvyky se dochovaly po celém světě. Na Popeleční středu 6. března začíná 40denní půst před Velikonocemi.

Foto: Zoopark Chomutov.

Článek obsahuje P.I.