e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Chomutovem i Kadaní projdou v sobotu masopustní průvody

publikováno: 5.2.2018, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Na sobotu 10. února, tedy čtyři dny před Popeleční středou, se chystají hned dvě masopustní veselice. Tradičně tento lidový zvyk oslaví ve skanzenu Stará Ves v Chomutově a také na náměstí v Kadani.

"Naši předkové, živořící bez televize a internetu, vítali každou příležitost k rozptýlení. Právě masopust patřil k nejoblíbenějším možnostem, jak nemyslet na to, že loňská úroda už je skoro snědena a do nové je ještě daleko. Nastrojeni do nápaditých masek a posilněni alkoholem křepčili mezi staveními za doprovodu hudby a veselého zpěvu," vysvětlují oblibu masopustu ve skanzenu Stará Ves v Chomutově. Odtud vyjde průvod v sobotu ve 14,00 hodin a zamíří okolo restaurace Tajga k chomutovské radnici, kam dorazí asi ve tři hodiny. Přímo ve skanzenu bude pokračovat veselice - od 14,30 hodin pohádka Divadla v Pytli, chybět nebudou vepřové hody, koblihy, veselé hry a tanec. Program končí tzv. pochováním basy v 16,30 hodin. Vstupné je 80 Kč pro dospělé, 50 Kč děti, účastníci průvodu v maskách zdarma. Chcete-li se v Chomutově o víkendu zdržet, nabízíme vám tipy na ubytování.

Masopust v Kadani s podtitulem C.K. bude probíhat v sobotu od 10,00 hodin na Mírovém náměstí. Zahrnuje řadu hudebních vystoupení - Šumaři, Brass Band, Švejk Šraml a také prodej masopustních dobrot. Ve 13,00 hodin dorazí Švejk, dojde na soud s Moranou a průvod k řece, kde bude tato utopena. Program na náměstí bude pokračovat až do 17,00 hodin. Vstup na akci zdarma. I v Kadani můžete najít množství příjemných hotelů.

 

Co je to masopust?

Jde o slavnostní období mezi Vánocemi a postní dobou velikonoční, začíná po Třech králích a končí před Popeleční středou. Letos připadá masopustní úterý, tedy hlavní svátek na 13. února. Před tímto úterým svátky vrcholí, například tučným čtvrtkem či taneční nedělí. Masopust představuje období hodování a veselí mezi dvěma postními dobami - konaly se zabijačky, hostiny, taneční zábavy i svatby. Českému masopustu odpovídá italský karneval (nebo-li carne levare - dát pryč maso), jehož zvyky se dochovaly po celém světě. Na Popeleční středu začíná 40denní půst před Velikonocemi.

Článek obsahuje placenou inzerci.