e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V Kadani začala oprava Mikulovické brány, otevře se v červenci

publikováno: 5.2.2016, kategorie: Památky, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

V interiéru kadaňské Mikulovické nebo také Svaté brány začaly stavební práce, jejichž cílem je zlepšit přístupnost této památky pro turisty. Poté zde městské muzeum instaluje novou expozici, která se má otevřít 1. července. Opravy se letos dočká i radniční věž.

Opravy v bráně spočívají především v rekonstrukci schodiště tak, aby bylo snažší na vrchol vystoupat. Práce by měly skončit v dubnu, kdy bude už Mikulovická brána podle informací Městského muzea v Kadani alespoň částečně přístupná. "Věž bude v pozdním jaře 2016 zpřístupněna pouze v omezeném provozu pro zájemce z řad jednotlivců (skupiny o max. 10 účastnících). Pak naváže postupná instalace expozice, kterou hodláme otevřít 1. července," doplnilo informaci muzeum.

Mikulovická brána je jedinou dochovanou věžovou branou z obranného pásu hradeb okolo Kadaně. Uzavírá historické centrum a s náměstím ji spojuje pěší zóna. 

Od března do června bude probíhat v Kadani také oprava další věže - radniční. Konkrétně se bude opravovat její vnější plášť, na zpřístupnění pro turisty by to nemělo mít vliv. Radniční věž je přístupná od května o víkendech, o prázdninách pak denně.

Více o památkách v Kadani se dočtete v rubrice Kultura, sport, turistika