e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V Dubí představí originální ručně tvarovaný porcelán

publikováno: 5.1.2018, kategorie: Výstavy, autor: Jana Zajoncová

Sdílet: facebook twitter google+

Rok 2018 zahájí informační centrum v Dubí výstavou originálního ručně tvarovaného porcelánu manželů Kosových. Manželský pár žijící v Praze má za sebou už řadu individuálních i společných výstav u nás i v zahraničí, pravidelně se také účastní keramických sympozií, včetně toho dubského. Výstava začne v Domě porcelánu s modrou krví ve středu 10. ledna

Přestože na první pohled rozdílnou tvorbu Daniely a Martina Kosových od sebe snadno rozeznáme, jejich společné dílo se vyznačuje neobyčejnou soudržností a harmonií. Za hlavního jmenovatele práce obou manželů můžeme považovat společný životní optimismus a hravost, která z jejich tvorby přímo vyzařuje. Daniela Kosová (*1967 v Bratislavě) vystudovala ve svém rodném městě Střední uměleckoprůmyslovou školu obor keramika a porcelán a poté navázala studiem stejného oboru na VŠUP v Praze u renomovaného prof. Václava Šeráka. Zabývá se převážně volnou tvorbou, a to jak v porcelánových plastikách, tak v malířském projevu. Její práce odráží autorčin bohatý vnitřní svět, kde se setkáme se zvířecími a figurálními motivy pohádkových bytostí, s fantaskními i reálnými postavami plnými barev a životního entuziasmu. 

Martin Kos (*1959 v Hradci Králové) se oproti tomu věnuje užitému porcelánu určenému k dennímu používání. Již jako vyučený hrnčíř absolvoval v 70. letech Střední keramickou školu v Bechyni, kde své umění ještě zdokonalil. Porcelán totiž tvaruje převážně ručním točením na hrnčířském kruhu. A není se co divit, že si vybral právě hrnčířství, ve své rodině představuje už třetí generaci, která se touto obtížnou technikou zabývá. Autorovou specialitou je tvorba jedinečného tenkostěnného porcelánu, který v procesu výroby perforuje drobnými otvory a na již tak průsvitných šálcích a miskách vytváří půvabné krajky. Právě v práci na užitém porcelánu se tolik odlišné dílo manželů Kosových potkává, a to v kombinaci Martinova ručně točeného nádobí a Danieliny originální kobaltové malby. Pod jejich společnýma rukama vzniká charakteristický modrobílý porcelán citlivě zdobený poetickými motivy ze světa zvířat a rostlin. Výstavu tvorby manželů Kosových si můžete prohlédnout v Domě porcelánu s modrou krví v Dubí až do 9. února. Vernisáž začíná 10. ledna v 17,00 hodin.