e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Vánoční Speciál: Trhy a pošta v Ježíškově městě

publikováno: 4.12.2019, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Druhou adventní sobotu 7. prosince se v Božím Daru v Krušných horách otevřou Ježíškovy vánoční trhy. Nabídnou typické krušnohorské výrobky i ukázky řemesel. Do Božího Daru si i letos můžete poslat přání Ježíškovi a získat speciální razítko.

"Božídarské náměstí zaplní místní produkty, rukodělné domácí práce, výrobky z přírodních materiálů, staré receptury a výrobní postupy tak, jak je znají v českém i saském pohraničí. Na Božím Daru děti možná poprvé uvidí a budou si moci vyzkoušet paličkování, ruční šití rukavic nebo řezbářství," informovala o trzích v Božím Daru Iva Králová z místního infocentra. Ukázky se budou konat v prostorách radnice, trhy na náměstí od 10,00 do 17,00 hodin.

Letošní program doplní svou prezentací, avizující nadcházející zimní sezónu, také Horská služba ČR. Na náměstí budou k vidění i zajímavé exempláře starých ski či lyžařského vybavení našich dědečků a pradědečků. V Muzeu Boží Dar si můžete prohlédnout dřevěné betlémy z dílny minulých generací krušnohorských řezbářů. V poledne trhy vyplní vánočními koledami kantorská skupina Silbegrim, od 13,00 hodin se přímo na náměstí uskuteční charitativní aukce Truhlářství Dorazin v projektu „Pomáháme Vašíkovi“. 

Kromě toho můžete vyrazit v sobotu 7. prosince na pochod do blízkého Oberwiesenthalu v Sasku. Start pochodu je v 11,00 hodin. V kostele Martina Luthera v Oberwiesenthalu vás pak v 15,00 hodin čeká Rybova Česká mše vánoční. Startovné je 50 Kč nebo 2 EUR na obnovu kostela sv. Anny v Božím Daru. 

K Božímu Daru patří neodmyslitelně také Ježíškova pošta. Ta letos už po šestadvacáté zahájila svůj provoz 1. prosince. "Letošní příležitostné razítko s textem BOŽÍ DAR a motivem plovoucích lodiček z ořechových skořápek navrhnul stejně jako v loňském roce výtvarník a grafik Pavel Sivko. Po celý rok mohou děti i dospělí vkládat do speciální schránky v prostorách infocentra a pošty Partner vánoční přání, která jsou v prosinci všechna oražena tímto razítkem a rozeslána adresátům," vysvětluje mluvčí České pošty Matyáš Vitík. Razítkovat se bude až do 23. prosince. A pokud na Boží Dar nepojedete, zde jsou rady, jak na to: Pohledy či dopisy s nalepenou známkou, nadepsanou adresou a pozdravem vložte do obálky a zašlete na Boží Dar. Tam obálku otevřou, vložené zásilky orazí a přijmou je do přepravy. Adresáti pak obdrží vánoční pohled s vánoční známkou a příležitostným razítkem.