e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na druhý adventní víkend 6. až 8. prosince

publikováno: 4.12.2019, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Kam si půjdete užít druhý adventní víkend? Nabídneme vám vánoční prohlídky na zámcích, program ve skanzenu, v klášteře, na výstavišti i na hradě. Přidáme i několik trhů a koncertů a samozřejmě mikulášské nadílky.

Tipy v Krušných horách
Sdružení přátel kostela sv. Petra a Pavla ve Volyni pořádá v neděli 8. prosince Adventní setkání a koncert osmihlavé bubenické kapely Drum Band Františka Zemana z Ostrova nad Ohří. Začátek v kostele v 15,00 hodin.
V Novém Zvolání u Vejprt se v sobotu 7. prosince od 16,00 hodin koná adventní setkání v kostele Nejsvětějšího srdce Ježíšova. Na programu je vystoupení sboru Meluzíny a Meluzínky a rozsvícení stromku za zvuku koled.

Vánoce na zámku
Netradiční prohlídku vánočně vyzdobeného zámku si můžete užít o víkendu 7. a 8. prosince na zámku v Duchcově. Doplní je povídání o vánočních zvycích na zámku a v podzámčí. Prohlídky zámku začínají vždy v celou hodinu od 10,00 do 15,00 hodin, vstupné 120 Kč, děti 80 Kč.

Adventní pochod a Ježíškovy trhy
Na trasu Boží Dar - Oberwiesenthal se můžete vydat v sobotu 7. prosince v Krušných horách. Start pochodu je v 11,00 hodin. V kostele Martina Luthera v Oberwiesenthalu vás pak v 15,00 hodin čeká Rybova Česká mše vánoční. Startovné je 50 Kč nebo 2 EUR na obnovu kostela sv. Anny v Božím Daru. Kromě toho můžete v Božím daru navštívit v sobotu od 10,00 do 17,00 hodin Ježíškovy vánoční trhy s krušnohorskými produkty - více o nich ve Vánočním Speciálu.

Vánoce ve skanzenu
Vánoční zvyky ožijí v krásném prostředí skanzenu v Zubrnicích na Ústecku. V sobotu i neděli 7. a 8. prosince si budete moci vyzkoušet sváteční tradice našich předků z přelomu 19. a 20. století. Čerstvě upečená vánočka v kachlovém sporáku provoní světničku a ochutnat můžete třeba muziku. Inspirovat se nechejte tradiční výzdobou mikulášskými čertíky, polazy, vrkoči, stromečkem ozdobeným jablíčky, oříšky a perníčky. Dětem návštěvu zpestří úkoly na vánoční stezce, mohou si také v dílnách vyrobit malou drobnost. Otevřeno od 9,00 do 16,00 hodin.

Mikulášský jarmark
Na sobotu 7. prosince chystá městys Nepomyšl na Podbořansku Mikulášský jarmark. Začná ve 12,30 hodin poutní mší v kostele, během odpoledne vystoupí pěvecký sbor Egeria, Filip Richie, Heidi Janků, Petr Kolář a Žihelský sbor. Navštívit můžete i komentované prohlídky k restaurovaným malbám v kostele. Mikulášská nadílka se chystá na 15,30 hodin.

Svařák u všech čertů
Oblíbená lounská akce se letos z divadla přesouvá do atria radnice. Čekají vás stánky s dobrotami jako je domácí zelňačka či speciální vánoční lounské pivo. Otevřeno bude v pátek 6. prosince od deseti do deseti, v sobotu od 9,00 do 12,00 hodin. Pátek bude s bigbeatem, sobota s koledami.

Hravá sobota
Jaké vánoční dekorace se vyráběly ve viktoriánských dobách před více než stoletím? Zjistíte v sobotu 7. prosince v programu Hravá sobota v Oblastním muzeu v Lounech. Akce předznamenává otevření vánoční výstavy 10. prosince. Otevřeno od 10,00 do 17,00 hodin.

Světlo svaté Barbory
Hornická slavnost předání světla svaté Barbory, patronky horníků, patří neodmyslitelně k novodobým tradicím Mostu. I letos projde městem průvod uniformovaných havířů, a to na svatého Mikuláše v pátek 6. prosince v podvečer. Podrobnosti ve Vánočním Speciálu.

Vánoční tradice v klášteře
V infocentru v Oseku, ve vstupních prostorách kláštera, se po dva adventní víkendy koná akce Vánoční tradice. Připraveny jsou ukázky řemesel, tradice jako pouštění skořápek, dětské dílny a hudební program. Otevřeno bude v sobotu i neděli od 10,00 do 17,00 hodin. V sobotu od 10,00 se koná slavnostní zahájení s vystoupením dětí z DDM Osek, v průběhu dne Opožděný Mikuláš v malé galerii. V neděli 8. 12. od 11,00 a 14,30 hodin můžete bidět představení „Vánoce u Ježků“ Divadla Krabice Teplice.

Jarmark na hradě
Na hradě Litoměřice se v sobotu 7. prosince koná adventní jarmark lidových řemesel s vánoční tematikou. Otevřeno bude od 10,00 do 17,00 hodin.

Adventní pavilon
V lounském parku, v Pavilonu A se v sobotu 7. prosince otevře adventní tržnice s vánočními ozdobami, cukrovím, výrobky Spolku paní, dam a dívek, knihami. Trh doplní rukodělné dílny – výroba ozdob, andělů, vánočních přání, psaní dopisů Ježíškovi. Kavárna otevřena po celou dobu akce, tedy od 10,00 do 17,00 hodin. Vstup zdarma, platba za jednotlivé dílny na místě.

Adventní prohlídky zámku
Také tuto neděli 8. prosince se konají nedělní adventní prohlídky na zámku Červený Hrádek u Jirkova. Začátky vždy ve 13,00 - 14,30 - 16,00 - 17,30 a 19,00 hodin, vstupné je 200 Kč pro dospělé, 100 Kč pro děti. Rezervace míst je nutná na tel. 724527913.

Kouzlo dřevěných hraček
Ve Františkánském klášteře v Kadani je každý adventní víkend otevřena výstava Kouzlo dřevěných hraček, která představuje tradiční krušnohorské hračky. Výstavu si můžete prohlédnout vždyod 10,00 do 17,00 hodin.

Vánoce ve středověku
Adventní komentovaná prohlídka ve slavětínském kostele sv. Jakuba Většího na Lounsku zaměřená na slavení vánoc ve středověku a nástěnné malby z doby Václava IV. se bude konat 7. prosince od 13,30 hodin. Výklad přednese Mgr. Ondřej Faktor, Ph.D. z Národní galerie Praha. Zazní vánoční hudba, varhany Gabriela Ferancová, zpěv Dana Suchá. Vstupné dobrovolné. V obci budou ve stejný den probíhat i vánoční trhy a rozsvěcení vánočního stromu, zahájení této akce je od 15,00 hodin.

Adventní koncerty
Na zámku v Klášterci nad Ohří si můžete vyslechnout tento víkend hned dva koncerty - v sobotu 7. prosince od 18,00 hodin v rámci druhé hudební soboty je to vystoupení gospelového sboru Gospel Gaia a žáků ZUŠ Klášterec. V neděli v 19,00 hodin pak začíná adventní koncert Julie Svěcené.
Na náměstí Svobody v Žatci si můžete v sobotu 7. prosince od 16,00 hodin vyslechnout české i světové koledy a od 17,00 hodin dorazí pražská mobilní zvonkohra. V neděli 8. prosince od 16,00 hodin si můžete přijít zazpívat koledy do podloubí na náměstí.
V kostele svatého Petra a Pavla v Bílině vystoupí v neděli 8. prosince od 16,00 hodin děti z bílinských škol a školek v adventním koncertu.
Koledy si můžete přijít zazpívat na náměstí Republiky v Duchcově, a to v neděli 8. prosince ve 14,00 hodin. Každou neděli od 17,00 hodin zazní z věže husitského kostela adventní troubení.
V Kadani se koná adventní koncert s Madrigalem v neděli 8. 12. od 17,00 hodin v kostele Stětí svatého Jana Křitele.
Koledy napříč světem v podání Brixiho komorního souboru s mluveným slovem si můžete vyslechnout v sobotu 7. prosince od 16,00 hodin v Zahradním domě v Teplicích.

Vánoční sportování
V sobotu 7. prosince v 18,00 hodin startuje v zámecké zahradě v Teplicích dobročinný Běh s čelovkou s bohatým doprovodným programem. Čeká vás trasa vánočními Teplicemi o délce asi 5 km.
V neděli pak startuje na 1. náměstí v Mostě trasa Christmas Night Run, měří asi 5 km a vede přes Šibeník.
Třetí tip míří do Kadaně, kde se koná Čertovský běh na Úhošť. Start je v neděli 8. prosince od 10,30 hodin u Kadaňského stupně u řeky Ohře. Trasa měří 5,6 km.

Mikulášský flerjarmark
Tradiční adventní slavnost se koná v mosteckém muzeu v sobotu 7. prosince od 10,00 do 18,00 hodin. Čeká vás fler jarmark na půdě, koncerty, divadýlko, řemeslníci a tvůrci v celém muzeu, dětské koutky, perníková dílna, velká věncová dílna v zahradním stanu a spoustu dobrot z Mikulášovy kredence. Vstupné 30 Kč, děti 10 Kč, rodinné vstupné 60 Kč.

Vánoce na Lesné
Den plný kouzelné atmosféry provoněný purpurou a perníčky vás čeká v horském muzeu v Lesné v Krušných horách. V rukodělných dílničkách si vyrobíte ozdoby z přírodních materiálů a uvidíte ukázky vánočních zvyků a obyčej§. Součástí programu je prohlídka krušnohorského betléma a pekla v životní velikosti. Koná se každou adventní neděli od 13,00 do 16,00 hodin.

Neděle v zooparku
Za doprovodu vánočních koled v podání kapely Album si můžete ve Skanzenu Stará Ves v chomutovském zooparku vyrobit vánoční dekorace. Vstup s platnou vstupenkou do zooparku nebo 40 Kč dospělí, děti zdarma. Koná se od 14,00 do 17,00 hodin.

Krušnohorské trhy
Na hradě Loket se budou o víkendu konat řemeslné trhy s ukázkami zvyků z Krušných hor. Vyzkoušíte si výrobu slaměných ozdob, vonných františků, zdobení perníčků a pravou krušnohorskou kuchyni. Atmosféru doplní flašinetář, koledy, krušnohorská folklórní muzika a tanec, pouliční divadlo Viktora Braunreitera a na závěr ohnivé divadlo Ignis. O pořádek se po oba dny budou svědomitě starat habartovští četníci. Po oba dny otevřeno od 10,00 do 18,00 hodin.

Městské trhy
Vánoční trhy pokračují o víkendu v Mostě i Chomutově. V obou městech je na víkendové dny připraven program. O pátečním předávání světla svaté Barbory v Mostě píšeme na jiném místě. V Chomutově je na sobotu dopoledne připraven Vánoční příběh, odpoledne pak koncerty, v neděli od 14,00 hodin zahraje Hornický dechový orchestr a Big Band Zdeňka Tolga.

Mikulášské nadílky
Spoustu tipů na zajímavé Mikulášské nadílky - v muzeu, historické štole, v kině nebo ve vlaku - najdete v článku Kam za čerty a Mikulášem

Foto: Město Chomutov.