e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Ústecký kraj budou v Miláně reprezentovat Casanova a Ulrika

publikováno: 4.12.2014, kategorie: Zajímavosti, autor: Magdalena Hanáčková/Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

V srpnu 2015 se budou moci návštěvníci světové výstavy EXPO v Miláně seznámit s Ústeckým krajem. Tématem expozice v českém pavilonu bude Láska a Příroda. Smlouvu o účasti podepsal tento týden ústecký hejtman s generálním komisařem účasti České republiky na světové výstavě.

„Ústecký kraj zaměří svou expozici na chmelový region Žatecka, jehož chmel je světově jedinečný. U vstupu do expozice budou návštěvníky vítat chmelové liány. Chmel a také tradici sklářství Šluknovského výběžku bude dále prezentovat unikátní čtvrttunová skleněná chmelová šiška zapůjčená z Chrámu chmele a piva v Žatci,“ upřesnil radní Jan Szántó. Téma voda a vodní zdroje Ústeckého kraje zastoupí Bílinská kyselka. Unikátní složení vodního zdroje představí koláž umístěná při vstupu do expozice. Vitrážnická dílna v Lubenci vyrobí pro Expo 2015 speciální vitráž, zobrazující Portu Bohemicu s pozadím motivu otevírající se brány. Vitráž s rozměry 2,6 x 2,6 m bude umístěna u jednoho ze tří oken. 

V expozici budou ke zhlédnutí odlitky rukou zapůjčené z muzea Křišťálový dotek. Speciální technologie umožňuje odlívat křišťálové odlitky rukou českých i zahraniční známých osobností. Jde o umělecká díla vytvořená přímo pro majitele zvěčněného otisku. Návštěvníci budou mít tak možnost vložit svou dlaň do odlitku dlaní J. Jágra, V. Havla, Sira N. Wintona nebo A. Šeredové, tváře české účasti na Expu.

Tradici krajského řemesla představí porcelán z Dubí. Návštěvníci budou moci porovnat tradiční cibulák s moderním pojetím českého porcelánu. 

V rámci účasti v expozici Země příběhů a fantasie bude každému zúčastněnému kraji natočena animovaná legenda. Za Ústecký to bude příběh Ulriky von Lewetzov. V expozici samotné mohou návštěvníci zhlédnout šperky z českého granátu, které Goethe daroval Ulrice jako důkaz své lásky. Replika křesla z Duchcova, ke kterému se váže ojedinělá pověst, bude v expozici sloužit jako zázemí Cassanovy, jenž bude návštěvníky expozicí provázet. 

„Možnost představit kraj na světové výstavě, která se letos koná v Evropě, tedy pro nás v dojezdové vzdálenosti, je skvělou příležitostí pochlubit se regionálními výrobky a kulturou, ukázat kraj jako zajímavou turistickou destinaci, ale také jako region s průmyslovou tradicí,“ vysvětlil hejtman Bubeníček.

Generální komisař Jiří F. Potužník dodal: „Cením si odvahy Ústeckého kraje, který na nabídku vlastní expozice reagoval jako jeden z prvních krajů. Sever Itálie, kde se bude Expo konat, je region vašemu kraji v lecčems podobný. Věřím, že prezentace, která připomene třeba i Itala Casanovu, bude mít velký úspěch.“