e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Začalo hlasování o desátou Alej roku, Ústecký kraj má pět nominací

publikováno: 4.11.2020, kategorie: Zajímavosti, autor: Jiří Kaňa

Sdílet: facebook twitter google+

"Krajina bez alejí je jako obraz bez rámu," zní motto soutěže Alej roku. O jubilejní desátý titul soutěžní ankety spolku Arnika bojuje rekordních 134 stromořadí ze všech krajů republiky, z nichž 5 soutěží v Ústeckém kraji. Hlasování už začalo a končí 7. ledna příštího roku.

“Jsem nadšená z letošní vysoké účasti. Fotografie jsou ze všech ročních období, což znamená, že soutěžící se na naši anketu těší celý rok. Zájem o přírodu a její význam stoupá a to je v dnešní době naprosto zásadní. Pojďme si najít čas a u šálku teplého čaje vybrat nejkrásnější alej, vítězku letošní ankety,” říká muzikálová herečka a zpěvačka Petra Vojtková, patronka Aleje roku.

V Ústeckém kraji byly nominovány tyto aleje: Javorové stromořadí Nové Kopisty, alej ke Křížové cestě v Jiřetíně pod Jedlovou, uilometrová alej Krásný Dvůr, alej pod Milešovkou a javorová alej u Dobkoviček. Hlasovat můžete na webu www.alejroku.cz.

Absolutní vítěz jako hlavní cenu obdrží let balonem od Lucky Balon. Všech 14 regionálních vítězů se může těšit na dárkové balíčky s poukazy od FotoŠkoda, knihy o památných stromech, dárky od Muzea Karla Zemana nebo vstupenky do botanických zahrad po celé České republice. Patroni ankety mezitím zvolí nejkrásnější fotografii, jejíž autor získá digitální zrcadlovku značky Canon.

Cílem ankety Alej roku je přitáhnout pozornost lidí k alejím, které patří ke zdravé a fungující krajině. Nezáleží, zda jde o aleje známé, neznámé, vzrostlé, mladinké, ve městech, v krajině, kolem silnic nebo turistických tras. O vítězství může nakonec rozhodnout mimořádná krása, silný příběh, snaha o záchranu nebo úsilí místních patriotů uspět v konkurenci z celé republiky.

Ilustrační foto: katerinavulcova z Pixabay.