e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Podzimní výstavy v lounské galerii: Sochy a fotografie

publikováno: 4.10.2022, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Galerie Benedikta Rejta v Lounech otevírá vernisáží ve čtvrtek 6. října dvě samostatné monografické výstavy. První z nich představuje sochařku Moniku Immrovou, druhou je retrospektivní výstava k nedožitým šedesátinám fotografa Pavla Nádvorníka.  

Dvě hlavní výstavní patra budou po dva měsíce patřit výrazné osobnosti českého současného sochařství střední generace Monice Immrové (1970). Galerie Benedikta Rejta tak splácí dluh významné lounské rodačce. Výstava minimalistickým přístupem představí dílo Moniky Immrové, její přístupy k materii, objemu, ploše, prostoru, světlu, kánonu.

Výstava Retrospektiva 0.1 / Romové, Kluci a Krajiny pak představí fotografie. Pavel Nádvorník, jeden z hybatelů revolučního dění na pražské FAMU a spoluzakladatel družstva Radost, který předčasně zemřel v roce 1994 v pouhých dvaatřiceti letech, byl i výjimečným fotografem neotřelých témat. Jeho cykly o romské sexuální subkultuře, prostředí předrevolučních kotelen či o prvních porevolučních volbách dodnes překvapují svojí důsledností i pronikavostí. K jeho nedožitým šedesátinám Galerie Benedikta Rejta v Lounech, Ateliér Josefa Sudka a Uměleckoprůmyslové museum v Praze společně prezentují první zevrubnější průřez jeho fotografickým, filmovým i nakladatelským dílem. V lounské Galerii Benedikta Rejta, která spravuje podstatnou část Nádvorníkovy pozůstalosti, jsou k vidění cykly Romové a Kluci z konce 80. let a cyklus Krajiny, vznikající počátkem let devadesátých.

Obě výstavy si můžete v Galerii Benedikta Rejta v Lounech prohlédnout do 4. prosince každý den mimo pondělí. Vernisáž začíná ve čtvrtek 6. října v 18,00 hodin.