e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Dolní Poohří se rozloučí se sezónou turisticky i slavnostně

publikováno: 4.10.2022, kategorie: Turistika, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

V duchu tradičních slavností úrody a sklizně se letos ponese i rozloučení s turistickou sezónou v Dolním Poohří. Destinační agentura zve turisty v sobotu 8. října na výšlap na vrch Rubín na Podbořansku a ‚buřtobraní’. Na turistické rozloučení naváže v listopadu i slavnostní zakončení sezóny.

„Vloni jsme poprvé připravili na závěr sezóny malý turistický výšlap s opékáním buřtů. Sešli jsme se v příjemné rodinné atmosféře na Červeňáku na Lounsku. Ohlasy byly pozitivní, takže jsme se rozhodli, že se s turisty takto rozloučíme i letos,“ vysvětlil ředitel Destinační agentury Dolní Poohří Ing. Lukáš Pichlík. Letošní akce je pořádána ve spolupráci s městem Podbořany a turisté se podívají na další zajímavý vrchol Dolního Poohří – Rubín. Sraz účastníků je v sobotu ve tři hodiny odpoledne v obci Dolánky na Podbořansku, kde je možné také parkovat. 

Název akce odkazuje na tradiční podzimní oslavy sklizně v Dolním Poohří. Občerstvení, které po zdolání kopce účastníky čeká, totiž také patří k regionálním produktům. „Nabídneme výrobky od tří držitelů certifikátů POOHŘÍ regionální produkt®. Turisté si pochutnají na buřtech z lenešického řeznictví U Vincíka, Lounském pecnu z Vackova pekařství v Lounech a hořčici Senf ze Břvan,“ prozradil nabídku Lukáš Pichlík. „Abychom věděli, kolik občerstvení zajistit, prosíme účastníky o registraci předem,“ doplnil ředitel. Formulář pro přihlášení najdou zájemci na webu www.dolnipoohri.cz.

Vrch Rubín na Podbořansku patří k nejzajímavějším lokalitám Podbořanska s bohatou historií. Osídlen byl již v pravěku a bývá označován za sídlo bájného kmene Lučanů. Podle některých historiků mohl být místem legendární bitvy u Wogastisburgu ze 7. století, kde se utkali Slované pod vedením kupce Sáma s franckými vojsky. Na tuto historii upomíná palisádová ohrada a rozhledna na vrcholu, odkud je krásný výhled na Doupovské hory a celé Podbořansko.

Na turistické rozloučení se sezónou naváže 12. listopadu Galavečer v kláštereckém Kulturním centru. Kromě kulturního programu bude součástí večera také vyhlášení výsledků fotosoutěže Poohří vaším objektivem, ocenění účastníků Ohřecké osmičky a ohlédnutí za sezónou 2022.