e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 6. až 8. října

publikováno: 4.10.2017, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Spousta sportovních akcí se chystá na první říjnový víkend - běžecké a cyklistické závody, automobilovou show i turistické výšlapy. Výlety do historie nabídnou večerní prohlídky v Litvínově, slavnosti v Terezíně (na fotce) nebo hrané procházky Kláštercem.

Josefínské slavnosti
V Terezíně se o víkendu konají Josefínské slavnosti, které připomínají zakladatele pevnosti. Uvidíte vojenské
přehlídky, ale i ukázky vojenského výcviku, velkolepou denní bitvu a fascinující noční bitvu. Program začne už v pátek 6. října slavnostním průvodem z Kavalíru 2 na náměstí ČSA (od 19,00 hodin). V sobotu v 10,00 hodin se otevře vojenské ležení, v jízdárně bude dopoledne probíhat výcvik psů a koní, historický program začne odpoledne i na Retranchementu 5, kam se vydá také další slavnostní průvod a kam přijede ve 14,00 hodin císařovna Marie Terezie. Od 15,00 a 19,00 hodin se konají ukázky dobývání pevnosti Olomouc v roce 1758. Vše zakončí ohňostroj. 

Terakotová armáda
Hlinění bojovníci v životní velikosti, kteří patří k symbolům historie Číny, budou od soboty 7. října k vidění v mosteckém muzeu. Putovní výstava doprovázená také komentovanými prohlídkami, filmem i prodejem suvenýrů čítá 68 kopií z osmitisícové terakotové armády a dále zbraně a repliku bojového vozu. Muzeum kvůli výstavě mění vstupné i otevíracíé dobu. Více se dozvíte v článku Do Mostu dorazí tento týden terakotová armáda z Číny

Jablečný den
V sobotu 7. října se na Krásném Dvoře uskuteční již tradiční Jablečný den. Sedmý ročník slavnosti úrody nabídne návštěvníkům jarmark, hudební a divadelní vystoupení, klasické i dětské prohlídky zámku, soutěže o nejlepší jablečný produkt a nejkrásnější rukodělný výrobek s jablečnou tématikou či projížďky bryčkou a kočárem po zámeckém parku. Co vše se bude dít na Krásném Dvoře zjistíte v článku Oslava jablečné úrody na zámku Krásný Dvůr. 

Jablečné slavnosti
Ještě jedny slavnosti věnované jablkům se konají tento víkend, a sice v knihovně v Lounech v neděli 8. října od 14,00 hodin. Pořádá je Spolek paní, dam a dívek z Loun, který slaví své desáté výročí. Od 16,30 hodin se můžete přijít podívat na vernisáž výstavy prací tohoto spolku v knihovní galerii. Již v půl deváté startuje v knihovně pochod Po stopách svatého Jeronýma, který je patronem knihovníků. Výlet povede na farmu pod Oblíkem. 

Jirkovský písňovar
Mezinárodní soutěžní festival sborové populární hudby bude o víkendu 6. až 8. října probíhat na zámku Červený Hrádek u Jirkova. Vedle soutěžních vystoupení se sbory rozjedou také do okolí a zazpívají v Jirkově, Chomutově a Kovářské. V sobotu odpoledne bude probíhat hudební program na nádvoří zámku. Kdy a kde si můžete sbory poslechnout, se dozvíte v článku Jirkovský písňovar se v neděli rozjede po Chomutovsku.

Klínský bike cross
Ve Sport areálu Klíny na Litvínovsku se v sobotu 7. října konají tradiční závody pro všechny vyznavače horských kol, poslední závod letošní sezóny na Klínech. Závodů se mohou účastnit všechny věkové kategorie. Pro nejmenší je připraven také závod na odrážedlech. Prezentace v chatě Emeran Klíny pro děti od 8,30 do 9,30 hodin, od 11,00 do 12,00 hodin pro hlavní závodní kategorie. Start dětských závodů v 10,00 hodin, dospělé kategorie ve 13,00 a 14,00 hodin. Startovné: 50 Kč – dětské kategorie, 150 Kč – ostatní kategorie.

Podzimním Krušnohořím
Dálkový a turistický pochod startuje v sobotu 7. října od zimního stadionu v Litvínově. Připravena je 13kilometrová městská trasa a dále trasy pro pěší 8, 15, 25, 35 a 50 km a cykloturistická jízda (60 až 100 km), starty 6,30 do 11,00 hod od severních pokladen ZS Litvínov, ukončení pochodu tamtéž v 18,00 hodin. Startovné: 15 Kč, pořádá Klub českých turistů.

Spořická šestka
Běžecký klub Spořice pořádá 5. ročník běžeckého závodu Spořická šestka a půlmaraton. Start je u sportovní haly ve Spořicích v 8,00 hodin, v sobotu 7. října.

30 let Do řady!
Punková kapela Do řady! slaví třicáté výročí. Oslava se bude konat v KD Fontána Bílina v sobotu 7. října od 16,00 hodin. Slavit přijdou také kapely S.A.S. Face Tigers, Johnny Stalk, Flaška Visočini a další.

Březenské vinobraní
Březno u Chomutova uzavře turistickou sezónu ve Stranné vinobraním, a to v sobotu 7. října u kostelíka. Program začíná ve 12,00 hodin a v jednu dorazí známý znalec vína - Bušek z Velhartic. Zahraje country kapela, cimbálovka, prodávat se budou nejen vína a burčák, ale také mošty, jídla podkrušnohorské kuchyně či domácí sýry. Z Března bude jezdit kyvadlová doprava. Konec za setmění.

Cyklistické rozloučení
Město Jirkov uzavře letošní cyklistickou sezónou v sobotu 7. října vyjížďkou okolní krajinou. Odjezd je v 8 hodin z náměstí Dr. E. Beneše v Jirkově a cyklisty čeká šedesátikilometrová trasa přes Jezeří, jezero Matylda, Most, Polerady a Havraň. 

Závody na autodromu
Vyvrcholením letošní sezony na mosteckém autodromu bude závodní víkend The Most Grand Finale ve dnech 7. a 8. října. Kromě hlavních závodů, kterým bude evropský pohár cestovních vozů FIA European Touring Caru Cup (ETCC), se diváci mohou těšit například na leteckou akrobacii úspěšného účastníka světového šampionátu Red Bull Air Race Master Class Petra Kopfsteina nebo koncert hudební skupiny Rock Slaves. Podrobnosti o víkendu se dočtete v článku Závěrečný závod sezony autodromu zpestří akrobacie a rockový koncert

Noční prohlídka
V sobotu 7. října můžete vyrazit na letošní poslední noční prohlídku hradu Hauenštejn u Stráže nad Ohří. Opět vás bude setmělým hradem provázet mystifikátor Viktor Braunreiter a rozehřeje vás ohňové divadlo Ignis. Začátek v 19,00 hodin, vstupné dospělý 150 Kč, dítě 100 Kč, rodina 450 Kč.

Nová cesta Petrohradskem
Cesta českých svatých se slavnostně otevře veřejnosti v pátek 6. října v 16,00 hodin v obci Petrohrad na Podbořansku. Sraz účastníků je u křížku za hřištěm TJ Sokol Petrohrad, kde začíná červená turistická trasa na Vrch Všech svatých. Více o této turistické zajímavosti se dozvíte v článku Petrohrad otevře v sobotu Cestu českých svatých.

Hopman Aquatlon
Další víkendovou sportovní akcí je Žatecký aquatlon pro mládež a širokou veřejnost, který kombinuje běh a plavání. Startuje v neděli 8. října, plavání v bazénu Obchodní akademie Žatec – rozplavání od 9,00, start od 10,00 hodin. Běžecká část bude probíhat na atletickém stadionu Mládí, od 13,00 hodin. Další informace najdete na http://www.hopmantriatlon.cz.

Den zvířat
Chomutovský zoopark bude v sobotu 7. října slavit od 13,00 hodin Den zvířat. Součástí programu bude také křest samičky losa evropského, kterého zaměstnanci Severočeské teplárenské, sponzora zoooparku, pojmenovali Severka. Dále vás čeká koncert skupiny Ponožky pana Semtamťuka, Divadlo Krabice Teplice, ukázky dravých ptáků, Divadélko Uličník a soutěže pro děti.

Barokní podzim
V pátek 6. října večer se otevře livínovský Zámek Valdštejnů k nočním prohlídkám, které návštěvníky přenesou do časů baroka. Jejich součástí budou ukázky dobových tanců i módy a také bude k ochutnání gušál podle dobové receptury. První prohlídky začínají v 18,00 hodin, potrvají do 22,00 hodin. Podrobnosti v článku. https://www.e-region.cz/magazin/03102017-barokni-podzim-na-litvinovskem-zamku

Tajemství klášterecké minulosti
Legendy a historická tajemství města Klášterec nad Ohří odhalí komentované večerní prohlídky města, které připravuje klášterecký zámek a divadelní sdružení Klas. Začínají v pátek a v sobotu 6. a 7. října od 20,00 hodin. Vstupné 50 Kč, rezervace v pokladně zámku.

Skok přes kůži
Nejvýznamnější hornická slavnost, tzv. Skok přes kůži, tedy slavnostní přijímání absolventů škol do hornického cechu se vrací po pěti letech do Mostu. Poněkud tajemný rituál začne v pátek 6. října před budovou Městského divadla v Mostě, odkud se vydá průvod horníků k magistrátu. Samotný ceremoniál bude probíhat od 17,00 hodin v Repre.

Rammstein v Rokáči
V rockovém klubu na Vinohradech v Mostě bude v pátek 6. října hrát revivalová kapela Rammstein. Jedná se pražskou kapelu, vzniklou kolem Miroslava Imricha (Abraxas, Tango), která koncertuje jak po celé České republice, tak i v zahraničí - Německo, Polsko, Slovensko. V Rokáči se sice nedočkáme obvyklé pyrotechnické show, ale i tak to bude pořádný nářez v duchu Neue Deutsche Härte, tedy kombinace prvků hard rocku, heavy metalu a industriální a elektronické hudby. Začátek v 21,00 hodin, vstupné 150 Kč.

Farmářské trhy
Venkovské farmářské trhy se v sobotu 7. října konají v Údlicích na Chomutovsku. Pořadatelé slibují chrámecké víno, račetickou cibuli či strupčický česnek. Prodávat se bude od 9,00 do 12,00 hodin, na závěr losování tomboly.

Výstava na stromech
Žáci ze Základní školy Václava Talicha v Mostě se letos připojí k celorepublikovému happeningu organizace NaZemi. Ta upozorňuje výstavou na stromech na ožehavá témata naší každodenní spotřeby. Letos se zaměření na podmínky pěstování oblíbeného ovoce - banánů. Bude k vidění od soboty 7. října v okolí školy.

Braňanské posvícení
V sobotu 7. října se v Braňanech na Mostecku koná desátý ročník posvícení. Začíná po desáté hodině dopoledne. Návštěvníky čeká vystoupení kejklíře, sokolníka, kouzelníka i kata, rytířský turnaj, filmové písničky a staropražské písničky a hudba z muzikálu Děti ráje. Tradiční součástí programu je porcování posvícenské husy a soutěž v pojídání bramborových šišek. Program doplní stánky, řemesla, hry a soutěže a rytířský tábor.

Oslava hasičů
Hasiči v Mostě slaví 150 let a připomenou si to v sobotu 7. října na 1. náměstí. Program bude probíhat od 9,00 do 12,00 hodin. Uvidíte výstavu současné a historické techniky a doprovodí ji kapela s hasičskými písničkami.

Foto: Josefínské slavnosti 2016, Terezín – město změny, Jana Hofman-Formánková

 

Další tipy můžete vyhledávat pomocí Kalendáře akcí