e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Výprava do zmizelého světa s kláštereckou galerií

publikováno: 4.10.2016, kategorie: Výstavy, autor: Vlasta Fišrová

Sdílet: facebook twitter google+

V pátek 7. října v 17,00 hodin zahajuje Galerie Kryt v Klášterci nad Ohří výstavu Zaniklé obce Klášterecka, na které představí i dosud veřejnosti neznámé fotografie a svědectví lidí, kteří žili v dnes již zaniklých obcích v okolí Klášterce. Nabídne nahlédnutí do starých kronik i pohlednic, spoustu materiálů půjčili i samotní obyvatelé.

Výstava se věnuje zaniklým obcím Mikulovice, Vernéřov, Šumburk, Mariánské údolí, Vysoké, Kunov, Podmilesy, Krčma, Nová Víska u Domašína, Pavlov, Potočná, Prunéřov a Kralupy u Chomutova. 

Představena bude část expozice Muzea zaniklých obcí z kostela sv. Vendelína v Perštejně, fotokopie dobových materiálů z kronik obcí a dalších dokumentů z Oblastního archivu Chomutov se sídlem v Kadani, pohlednice z Oblastního muzea v Chomutově, a také zapůjčené fotografie přímo od obyvatel zaniklých obcí. Důležitým informačním zdrojem při přípravě výstavy byl také web Zaniklé obce a objekty, který založil a spravuje sběratel historických pohlednic Pavel Beran z Klášterce nad Ohří.

Výstava si klade za cíl přiblížit širší veřejnosti nedávnou historii tohoto regionu, která je spojena s vysídlováním vesnic a života v nich. Obce však svým způsobem žijí dál a to nejen ve vzpomínkách obyvatel, kteří se i pravidelně setkávají, ale například také díky obnově kapličky a kostela sv. Mikuláše v Mikulovicích. O tom všem bude vyprávět výstava Zaniklé obce Klášterecka, která potrvá do 2. listopadu. Otevírací doba v říjnu a listopadu je pondělí až pátek 8,30 – 17,00 hodin. 

Na historické fotografii z výstavy rodina paní Pinterové z Podmiles.