e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Volby už začaly – o hlasy se ucházejí nejhezčí aleje Česka

publikováno: 4.10.2013, kategorie: Zajímavosti, autor: Vratislav Vozník

Sdílet: facebook twitter google+

Od 2. října mohou lidé vybírat a hlasovat pro nejzajímavější z 61 stromořadí, které se ucházejí o titul Alej roku 2013. Své želízko v ohni má každý z českých i moravských krajů a vyhlašovat se budou i nejoblíbenější stromořadí v jednotlivých krajích. Hlasy mohou lidé posílat až do 11. listopadu.

Hlasování probíhá na webové stránce http://alejroku.cz, kde jsou také popisy, fotografie a mapa přihlášených stromořadí.

„Titul by měla získat alej, která je podle hlasujících nejen nejkrásnější, ale má i nejsilnější příběh doplněný o nejhezčí fotky. Do ankety lidé přihlásili velmi rozmanité aleje. Mezi nominovanými najdeme aleje okolo silnic, aleje lemující stezky k hradům a zámkům, aleje staleté i čerstvě vysázené. Děkujeme lidem, že si stromořadí všímají, chrání je a dokonce vysazují nová. Jsou totiž důležitá jak pro člověka, tak pro přírodu samotnou,“ přibližuje letošní ročník vedoucí kampaně Zachraňme stromy RNDr. Marcela Klemensová z Arniky.

„Aleje jsou úchvatným fenoménem naší krajiny a musíme si je chránit. V létě chrání cestovatele před slunečním žárem, v zimě omezují tvorbu sněhových jazyků na silnicích. Poskytují útočiště řadě druhů živočichů. Stromořadí mají svůj půvab v každé roční době, jak je ostatně vidět na fotografiích z přihlášených do ankety. Stromy okolo silnic ale i drobných cestiček do naší krajiny rozhodně patří a proto dlouhodobě pracujeme na jejich ochraně. Tomu má pomoci i anketa Alej roku,“ vysvětluje význam alejí i ankety mluvčí Arniky Vratislav Vozník.

Let balonem od firmy HaBalon čeká na toho, kdo nominuje vítěznou alej. Na autory oceněných fotografií čekají hodnotné ceny, například dárkové poukazy od Centra FotoŠkoda, poukazy na zboží od společnosti Bushman nebo sadu ručního dopisního papíru z Velkolosinské Ruční papírny. Mezi cenami nechybí ani knižní tituly o stromech od spisovatelky a fotografky Marie Holečkové či publikace z Nakladatelství Mladá fronta, něco „na zub“ od PRO-BIO, vstupenky do Botanické zahrady hl. m. Prahy i do Botanické zahrady Univerzity Karlovy i zahrad a skleníků Flory Olomouc.

Lidé, kteří ještě nemají svou oblíbenou alej, se mohou k výletům inspirovat v mapách a letácích Arniky: Významné a památné aleje Olomouckého kraje, Významné stromy středních Čech a Prahy, Aleje Zlínska - dědictví naší krajiny, Aleje Olomoucka - dědictví naší krajiny a Aleje Vysočiny - dědictví naší krajiny.