e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 6. až 8. září

publikováno: 4.9.2019, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Jeden z nejnabitějších víkendů v roce je před námi. Čekají vás oslavy sklizně - v Peruci se krajské dožínky, v Žatci Dočesná, v Roudnici vinobraní a v Chomutově můžete na houby. K tomu hornický den v Bílině, otevřené památky, hudební festival v Klášterci, pivní slavnost v Teplicích… 

Dočesná
Více než padesátka pivovarů, program na třech hudebních scénách a jedné historické, spousta kapel a muzikantů, výstavy – to všechno čeká návštěvníky 62. Dočesné v Žatci. Kompletní program dvoudenní akce 6. a 7. září najdete zde

Houbařský víkend
Houbařská sezóna, které letos počasí přeje, je v plném proudu. Využít můžete nabídky Oblastního muzea v Chomutově, které o víkendu pořádá nejen výstavu hub, ale také vám poradí s vašimi nálezy v muzeu nebo přímo v lese. Podrobnosti najdete v článku Houbařský víkend v chomutovském muzeu

Krajské dožínky
Předáním dožínkových věnců vyvrcholí letní sklizeň zemědělců v Ústeckém kraji. Stane se tak tradičně v Peruci na Krajských dožínkách, které se budou konat v sobotu 7. září. Uvidíte historickou i současnou zemědělskou techniku, nakoupíte u regionálních producentů a pobavíte se při kulturním programu. Další informace k programu v článku Ústecký kraj oslaví sklizeň v Peruci.

Oslavy na železnici
Druhé symbolické propojení Moldavské a Freiberské dráhy se bude konat v rámci Dnů evropského dědictví v sobotu 7. září. Mezi českou a německou stranou bude fungovat autobusové spojení, na Moldavě se koná zábavný program a otevřou se i přehrady Fláje a Rauschenbach. Podrobnosti v článku Moldavská a Freiberská dráha se symbolicky propojí.  

Den horníků
Areál lázní Kyselka v Bílině bude v sobotu 7. září hostit opět velkou hornickou slavnost. Program ovšem začne na Mírovém náměstí, odkud vyjde průvod na Kyselku. Tam se můžete těšit na bohatý kulturní program, který najdete celý v článku Bílinské slavnosti aneb Den horníků. Vstup na celý program je zdarma.  

Tajemství klášterecké minulosti
Projděte se v pátek večer historií Klášterce. Ulicemi starého města i kláštereckým zámkem vás 6. září od 20,00 hodin provedou herci Divadelního spolku Klas. Tajemství klášterecké minulosti vypráví o záhadách, legendách a tajemných příbězích města. Rezervace míst na prohlídku je nutná na telefonu 474 375 436, vstupné 50 Kč. 

Klášterecké promenády
A ještě jednou Klášterec nad Ohří. V sobotu odpoledne se v lázních Evženie koná festival závěru léta Klášterecké promenády. Zahrají kapely Jackye, Perutě, David Kraus, Jaroslav Uhlíř a Visací zámek. Hudbu doplní dětské atrakce a stánky. Vstup je zdarma.

Benefice pro varhany 
V kostele v Želině u Kadaně si můžete v sobotu 7. září vyslechnout koncert smyčců a klarinetu. Hudební večer začíná v 18,00 hodin. Vstupné je dobrovolné a výtěžek bude věnována na opravu varhan v kostele Povýšení svatého Křítže v Kadani.

Noční výstup na věž
Letos naposledy se návštěvníkům otevře ve večerních hodinách věž chrámu svatého Mikuláše v Lounech. Kamenná dominanta města bude přístupná v pátek 6. září od 19,00 do 21,00 hodin. 

Muzejní noc
Poslední letošní kostýmované prohlídky kláštera v Kadani vás opět zavedou do roku 1589 a budou vyprávět příběh renesančního šlechtice Jiřího Popela z Lobkowicz. Začínají v sobotu 7. září od 19, 20, 21 a 22 hodin. V rámci Dnů evropského dědictví je na ně vstup zdarma. Raději si ale místo rezervujte na e-mailu liebscher@kultura-kadan.cz. Foto: Františkánský klášter Kadaň.

Pohádka ve mlýně
Vernerův mlýn v Brlohu na Lounsku přichystal na neděli 8. září pro děti muzikálovou pohádku O bubácích a hastrmanech na motivy Josefa Lady v podání divadla AGNEZ Česká Lípa. Začátek v 15,00 hodin. V sobotu ve stejný čas je připravena rozšířená prohlídka, při níž můžete vidět v provozu mlýnské stroje.

Dětský den
Zpříjemnit dětem začátek školního roku se pokusí na Benediktu v Mostě, kde se v pátek 6. září od 15,00 hodin koná dětský den. Na programu je diskotéka s Míšou a Vlastou, skákací hrady, malování na obličej. Zahraje skupina Maxíci, dorazí Veronika a Karel Kašákovi, Nela Kailová a Černé andělé.

Na koni do školy
Další zpestření začátku školního roku nabídnou Svinčice u Mostu, kde se koná program Na koni do školy. Zpříjemnit den přijede Míša Dolinová nebo Klaun Albertík. Také se můžete těšit na dravce sokolnické skupiny Tier, kapelu OLI, jízdu na koních a ponících i v kočáře, malování na obličej, dílničky, kolotoče, skákací hrad a soutěže o odměny. Začátek ve 12,00 hodin, vstup zdarma.

Teplický pivní rynek
Pokud se vám nechce na Dočesnou v Žatci, kde bývá velké množství lidí, můžete vyrazit o víkendu do Teplic, kde se také budou ochutnávat piva. Na Zámeckém náměstí se koná již IV. ročník Teplického pivního rynku, setkání minipivovarů a rodinných pivovarů. Stánky budou otevřeny v pátek od 17,00 a v sobotu od 10,00 hodin, oba dny od jedenácti večer. Ochutnávání doplní pestrý hudební program a soutěž o nejlepší pivo.

Kolem Kadaně
V rámci Dnů evropského dědictví si můžete projet kadaňské památky také na kole. Cyklistická projížďka startuje v neděli 8. září v 10,00 hodin u kostelíku Stětí sv. Jana Křtitele. Čeká vás cesta ke kostelíku v Želině, k želinské elektrárně a dalším „energetickým“ památkám města. Bonusová trasa vás ještě zavede přes kadaňský hrad ke Střelnici a transformátorové stanici, pro vytrvalce končí trasa v klášteře.

Farmářské a flérové trhy
Podzimní sklizeň se odráží i v nabídce trhů. Kromě už zmiňovaných Dožínek, můžete trhy najít v pátek od 9,00 hodin na náměstí Svobody v  Teplicích, v sobotu 7. září od 9,00 hodin v Droužkovicích u Chomutova. V Kadani se v sobotu 7. září koná na Studentském náměstí fler jarmark. Začíná v 10,00 hodin je součástí bude i hudební vystoupení, konec v 15,00 hodin. Stejný den, stejný čas, stejný program – to je Flérové babí léto v infocentru v Oseku, ve vstupních prostorách kláštera. Zde ale trhy potrvají až do 17,00 hodin.

Zrní na Červeňáku
Neobvyklou kulturní událostí Lounska bude koncert populární skupiny Zrní na rozhledně Červeňák u Loun. Areál se otevírá v 19,30 hodin, program odstartuje lounská předkapela, v půl desáté začíná koncert Zrní. Vstupenky si zajistěte předem, kapacita je velmi omezená.

Slavnosti vína a burčáku
Vína od moravských i českých vinařů nabídne přehlídka, která se koná v pátek 6. září od 9,00 do 21,00 hodin na Lidickém náměstí v Ústí nad Labem. Ochutnávání zpříjemní cimbálovka.

Roudnické vinobraní
Další příležitost k ochutnávání vína nabídne Roudnice nad Labem, kde se v sobotu 7. září koná vinobraní. Na úvod dorazí průvod praotce Čecha, připraven je bohatý program pro děti a samozřejmě ochutnávky. Jako všude bude centrem dění hudba, takže vystoupí například Walda Gang, Wohnout, Mirai, Buty, Olga Lounová a další. Tato akce však není zdarma, vstupné je 200 Kč, děti a senioři 100 Kč, do 6 let zdarma.

Pochod Václava Hájka z Libočan
V sobotu 7. září si Libočany u Žatce připomenou svého slavného rodáka, kronikáře nebo také sedmilháře Václava Hájka. Turisté pořádají pochod pro pěší i cyklisty, trasy měří od 1,5 do 29 km se startem u Kulturního domu. Zároveň si můžete výjimečně prohlédnout libočanský zámek a kostel (od 8,00 do 12,00 hodin), dále kostel v Novém Sedle (od 8,30 hodin) a Válečné muzeum Libočany (od 8,00 do 17,00 hodin). V kulturním domě budou probíhat přednášky o historii.

Další tipy včetně programů divadel a muzeí můžete vyhledávat prostřednictvím Kalendáře akcí.

Foto: Petr Kozelek, Františkánský klášter Kadaň.