e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Pivařský víkend: Dočesná v Žatci a Pivní rynek v Teplicích

publikováno: 4.9.2019, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Těžký výběr budou mít o prvním zářijovém víkendu milovníci piva. V Žatci se v pátek a sobotu slaví sklizeň chmele na tradiční Dočesné, v Teplicích se ve stejný termín před zámkem koná setkání minipivovarů. Obě akce doplní hudební program a soutěž o nejlepší pivo.

Delší tradice, pestřejší výběr piva a více hudebních vystoupení - tím se může pochlubit Dočesná v Žatci, která startuje v pátek 6. září večer a pokračuje celou sobotu. Na slavnosti chmele se přihlásilo více než padesát pivovarů. Během obou dní vystoupí množství kapel a muzikantů, například Vladimír Mišík, Janek Ledecký, Petr Kotvald, Petra Janů a další, nechybí také tradiční soutěže v česání chmele nebo tanci s korbelem na hlavě. Podrobný program najdete v článku Na Žateckou Dočesnou už je přihlášeno 52 pivovarů

Komornější atmosféru a krásné prostředí lázeňských Teplic zase může nabídnout víkendové setkání minipivovarů a rodinných pivovarů v Teplicích, organizované Pivovarem Monopol.  Teplický pivní rynek se koná na Zámeckém náměstí počtvrté, začíná v pátek 6. září od 17,00 hodin, v sobotu pak již od 10,00 hodin. Zavírá se v jedenáct večer. Přihlásilo se dvanáct pivovarů, součástí bude soutěž veřejnosti o nejlepší piva. "Vítězné pivovary získají cenu, originální keramické teplické prasátko, které pro nás ručně vyrábí keramik Míla Krofta z Hromnice u Plzně. Z hlasujících lístků budeme losovat také tři výherce, kteří obdrží dárkovou konzumační poukázku od pořádajícího pivovaru Monopol," vysvětlují pořadatelé. I zde ochutnávání doplní hudební program. V pátek zahrají Tom Petty 52, Natural, Karel Kahovec & George & Beatovens a Doctor Viktor. V sobotu Dechovka Severka, Petra Börnerová trio, Strašidelný elektrik band, Heki Hek, Justin Lavash, Petr Kalandra memory band a Blue Rocket.

Pokud byste toho piva neměli náhodou dost, v Duchcově v muzeu je otevřena výstava pivních etiket, tácků, sklenic, otevíráků a dalších propriet. Přístupná je každý den od 9,00 do 17,00 hodin a vstupné pouhá dvacka.

Foto: Dočesná Žatec.