e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Historické osmičky: Galerie Kryt představí osudové roky Československa

publikováno: 4.9.2018, kategorie: Výstavy, autor: Lenka Fricová

Sdílet: facebook twitter google+

Tento týden galerie Kryt v Klášterci nad Ohří zahájí druhou výstavu ze série věnované osmičkovým výročím, a to výstavu Osudové osmičky. Představí významné roky 1938, 1948 a 1968. Vernisáž se koná tento pátek 7. září a výstavě bude věnován celý měsíc.

Výstava Osudové osmičky vzniká nejenom ve spolupráci s Gymnáziem a střední odbornou školou v Klášterci nad Ohří. Bude jí patřit září – měsíc, kdy byla v roce 1938 podepsána Mnichovská dohoda – dokument, ve kterém se Německo Itálie, Francie a Velká Británie dohodly na postoupení pohraničních území Československa Německu.

Dále připomene rok 1948 a s ním státní převrat, který komunistická historiografie nazývala Vítězným únorem. Cílem byla likvidace parlamentního demokratického systému, snaha začlenit Československo do sovětského mocenského bloku a nastolení komunistické diktatury, která u nás trvala dlouhých 41 let.

Čeká vás také rok 1968. Rok Pražského jara, který končil jeho násilným potlačením srpnovou okupací Československa vojsky Varšavské smlouvy, a začalo období tzv. normalizace.

Vernisáž výstavy se uskuteční v pátek 7. 9. v 17,00 hodin. Potrvá do 30. září a navštívit ji můžete ve všední dny od 8,30 hodin, o víkendu od 9,00 do 17,00 hodin.