e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 6 až 8. srpna

publikováno: 4.8.2021, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Hned dva pivní festivaly pro vás máme na první srpnový víkend. K tomu přidáme historické slavnosti, noční prohlídky i výstupy na rozhledny, umělecké setkání v Krušných horách či prohlídky s hrabětem v Klášterci.

Cyklovlakem do Krušných hor
Tuto sobotu 7. srpna vyjíždí opět historický cyklovlak na trase z Klášterce nad Ohří přes Kadaň a Chomutov do Vejprt. Odjíždí v 8,45 hodin a na horách je v půl jedné, zpátky se pak vrací ve 14,00 hodin. V Křimově malá zastávka na občerstvení a opékání špekáčků. Jízdné 50 Kč jedním směrem. 

Bitva u Wogastisburgu
Legedární bitvu Slovanů pod vedením Sáma s Franky, která se odehrála zřejmě v roce 631, tedy před 1390 lety, připomene o víkendu program na vrchu Rubín u Podbořan. Lokalita je totiž jedním z kandidátů na umístění hradiště Wogastisburg. Historický program začíná v sobotu 7. srpna ve 13,00 hodin. Více v článku Historická slavnost oživí bitvu u legendárního Wogastisburgu.

Slavnosti pana purkrabího
Historické kulisy bude mít také slavnost na hradě Loket, která se koná 7. a 8. srpna, vždy od 10,00 do 18,00 hodin. Připravena jsou historická řemesla, tanečnice, středověká hudba, kejklířská škola, sokolník, fakír, pouliční divadlo. Uvidíte a uslyšíte pověst o purkrabím Půtovi a uvidíte rytířský turnaj. Vstupné 150 korun, děti 100 korun.

Setkání v Krušných horách
Land Art setkání v zaniklé krušnohorské obci Königsmühle bude probíhat od 6. do 8. srpna. Čeká vás řada hudebních a scénických vystoupení, bubenický obřad, čtení pro děti, v neděli v 19,00 hodin vystoupí Lenka Dusilová. Novinkou akce je setkání přátel historie - od nedělního rána se můžete těšit na historický tábor vojáků táhnoucích k Přísečnici za Třicetileté války. V průběhu celého festivalu si budete moci zahrát orientační hru s Marcebilou. Podrobné informace na webu https://konigsmuhle.cz/.

Pivní festivaly
Místo tradiční Dočesné se v Žatci tento víkend uskuteční pivní trh. Pod názvem BeerParade se koná na náměstí Prokopa Velkého od pátku 6. (od 17,00 hodin) do soboty 7. srpna večer. Těšit se můžete na dva dny plné skvělého piva regionálních značek i hudebně-doprovodného programu. Přihlášeno je 10 pivovarů, hrát se bude v pátek od 18,00 hodin, v sobotu od 16,00 hodin.
Další pivní slavnosti pod názvem Letní lounské pivobraní startují program další tradiční akce, která se roztáhla na celé prázdniny – Letního lounského vábení. Konají se na Mírovém náměstí v sobotu 7. srpna od 15,00 hodin. Ochutnávat můžete místní piva a poslechnout si lounské kapely Blues6, A Bag Of Potatoes, Flower Cover nebo Tarabanka, jako host Znouzecnost. Vedle piva a nealkoholických nápojů budete moci ochutnat i speciality lounské gastronomie.

Na maják s Homolupuly
Netradiční večerní prohlídku majáku v Chrámu chmele a piva pro vás chystají příslušníci národa Homolupulů v Žatci. Začíná v sobotu 7. srpna v 19,00 hodin.

Večerní věž
Ještě jedna věž se o víkendu otevře návštěvníkům večer, a sice věž chrámu svatého Mikuláše v Lounech. Vystoupat na ni můžete v pátek 6. srpna od 19,00 do 21,00 hodin. 

Noční prohlídky
Další večerní zábavu nabídne zámek Nový Hrad na Lounsku, který zve v sobotu 7. srpna na noční prohlídky, tentokrát bez průvodců při večerním osvětlení. Přijít můžete mezi 19. a 22. hodinou.

Prohlídka s hrabětem
S hrabětem Thunem můžete vyrazit v sobotu 7. srpna na prohlídku barokních kaplí Sedmi Bolestí Panny Marie v kláštereckém zámeckém parku. Začínají v 9,00 a 10,30 hodin.

Budyňská pouť
V Budyni nad Ohří se o víkendu koná pouť a její součástí bude hudební festival Budyňský poutník v areálu vodního hradu. Festival se koná v sobotu od 12,00 hodin a uslyšíte folk a country – kapely Schovanky, Taxmeni, Žalman a spol., Nezmaři, Jindra Kejak a další. V pátek 6. srpna program startuje od 19,30 hodin pouťovou taneční zábavou a v neděli se pak od 14,00 hodin koná pouť s odpoledním koncertem Maxim Turbulenc.

Pohádková cesta
Pro děti bude v Podbořanech na neděli 8. srpna připravena pohádková cesta. Startuje od 15,00 hodin na piknikové louce. Po cestě se děti potkájí s několika pohádkovými postavami a budou plnit jednoduché úkoly. 

Hudba a festivaly
V kadaňském klášteře se koná tradiční pARTy ve Františkánu. Uslyšíte třeba Tata Bojs, Wohnout, Houpací koně, Minus 123 minut, Hudbu Praha, uvidíte Divadlo Sklep.
Ve čtvrtek 5. srpna začíná ve Valči na Karlovarsku patnáctý ročník festivalu Povaleč, potrvá celý víkend.
V letním kině v Litoměřicích koncertuje v pátek 6. srpna od 17,00 hodin kapela Chinaski.
V třebívlickém vinařství se v pátek od 19,00 hodin představí Ewa Farna.
Na zámku v Duchcově se v sobotu 7. srpna koná pěvecká soutěž milostných písní Růže od Casanovy. Začátek v 19,30 hodin pod balustrádovým schodištěm.
V městském parku v Chomutově je na páteční odpoledne připravena hudba v podání Adély Radimcové, Jana Veselého, Matěje Koudelky a Jindry Kejaka. V neděli od 16,00 hodin pak tamtéž zahraje country kapela Makovec.
V Teplicích na letišti koncertuje v sobotu 7. srpna Michal Pavlíček se svým triem.
V Zahradním domě v Teplicích uslyšíte v pátek od 16,00 hodin několik skladeb v odpoledním koncertě Severočeské filharmonie Teplice.

Ilustrační foto: Sasja Bork z Pixabay