e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Noční dobrodružství v Krušných horách

publikováno: 4.8.2016, kategorie: Turistika, autor: Eva Maříková

Sdílet: facebook twitter google+

Lákavá nabídka je pro všechny turisty připravena v Krušných horách o víkendu 12. až 14. srpna, kdy je možné absolvovat řadu atrakcí ve večerních hodinách v rámci akce Nočním Krušnohořím. Prožijte dobrodružnou noc v Krušných horách a podhůří, projděte si zámek, pekárnu, vystupejte na věž, proběhněte se nočním městem a pozorujte noční důl!

V rámci akce Nočním Krušnohořím mohou turisté navštívit:

Litvínov - zámek Valdštejnů – Noc Valdštejnů 
Již podruhé se tento rok otevřou brány litvínovského zámku návštěvníkům také v nočních hodinách. Interaktivní prohlídky zaměřené na historii zámku a města Litvínova budou probíhat od 20,00 do 24,00 hodin 12. srpna. Každý návštěvník má unikátní možnost nahlédnout do jinak nepřístupných gotických sklepení, která jsou nejstarší částí místního zámku. Romantickou atmosféru navodí výzdoba nádvoří a průvodkyně v historických kostýmech. Vstupné 50kč dospělí/30kč senior/20kč děti/90kč rodinná

Litvínov - pekárna Japek -  Večerní exkurze pekárnou
Jak se peče chleba ve velkém, a jak voní čerstvě upečené rohlíky, zjistíte během večerní exkurze pekárnou JAPEK 12.srpna. Začátky exkurzí jsou v 18,00 a v 19,00 hodin. Zájemci se musí objednat na pekarna@japek.cz

Litvínov - koupaliště Koldům – Večerní koupání s promítáním letního kina
Brány koupaliště Koldům se otevřou 13. srpna ve 20,00 hodin pro všechny, kteří si chtějí užít večerní prázdninové koupání. Bazénů si mohou užívat až do promítání letního kina, které začíná za soumraku. Na programu je Kung Fu Panda III. 

Lom - Kynologické cvičiště v Lomu -  Krušnohorská stezka odvahy
Krušnohorská stezka odvahy proběhne dne 12. srpna od 20,30 hodin ve spolupráci s Kynologickým klubem Lom, v prostoru Kynologického cvičiště pro psy v Lomu (u bývalé silnice směrem na Libkovice). Program – stezka odvahy se stanovišti o ceny, táborák, opékání špekáčků, u táboráku vyprávění pověstí o krušnohorských strašidlech. Akce je otevřená pro všechny statečné děti a jejich rodiče. Pejsci vítáni. 

Most - 1. náměstí - Night Run
Rozsvítíme během celé město.... 2. ročník Night run Most je tradiční zážitkovou událostí v Mostě. Zážitkový běh na 10 km a na 5 km, který se uskuteční v centru Mostu a v jeho okolí. Start je na 1. náměstí a trať pokračuje do parku Šibeníku a zpět na náměstí.
RWE Kids cup - Odpolední závod určený pro mladší závodníky. Běh bude probíhat dle věkových kategorií v okruzích zázemí akce. Z každé kategorie budou oceněni 3 nejlepší závodníci. Každý závodník obdrží po doběhnutí do cíle medaili. Start 17.45 – 18. 15 hodin. 
Family run - Nový 2 km nezávodní běh určený pro rodinu. Počet a věk členů rodiny je neomezený. Běh je limitován na 1000 startujících. Start 18. 45 – 18. 50 hodin.
Avon běh - Charitativní běh v délce 5 km na podporu žen s bojem proti rakovině prsu. Určen pro všechny běžce, kteří se snaží udělat něco pro své zdraví, ale také chtějí přispět na dobrou věc. Část startovného je věnována společnosti AVON, která podporuje prevenci a pomoc těmto nemocným ženám. Každý účastník obdrží po doběhnutí pamětní medaili a 3 nejlepší v každé kategorii budou oceněni. Běh je limitován na 1000 startujících. Start 20- 20.05 hodin. 
Rodinný team - Večerní závodní běh na 5 km, který součástí AVON běhu a je určený pro rodiny - 1 dospělá osoba a 1 dítě do 15 let. Teamy obdrží po doběhnutí do cíle pamětní medaili a 3 nejlepší budou oceněni. Start 20- 20.05 hodin.
Nigh Run - Noční zážitkový běh v délce 10 km. Určen pro všechny běžce, kteří si chtějí užít atmosféru nočního města za svitu čelovek. Všichni závodníci obdrží pamětní medaili a v každé kategorii budou 3 nejlepší oceněni. Běh je limitován na 1500 startujících. Start 21 – 21.05 hodin. 

Most - kostel Nanebevzetí Panny Marie – Noční kostýmová prohlídka přesunutého kostela
Průvodce mosteckého kostela Jiří Sirový bude vyprávět o pohnuté historii tohoto gotického skvostu v rámci Noční kostýmové prohlídky přesunutého kostela 12. srpna. Prohlídka bude mimo jiné okořeněná poutavým vyprávěním varhaníka Radka Turčáni. Ten však nebude o varhanách, umístěných v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Mostě, jen vyprávět, ale bude návštěvníkům také hrát. Všichni zaměstnanci kostela pak budou představovat Svaté patrony a návštěvníci budou moci - díky atributům, jež budou mít v rukou - hádat, jak se jednotliví představitelé jmenují.  Cena za prohlídku pro dětské návštěvníky ve věku od šesti do dvanácti let 70 korun a pro dospělé návštěvníky 100 korun. Začátek ve 22 hodin.

Duchcov - Vyhlídková věž kostela Církve československé husitské
V sobotu 13. 8. 2016 bude otevřena Vyhlídková věž kostela Církve československé husitské v Duchcově od 20,00 do 22,00 hodin.

Klíny - Večerní strašidelná lanovka na Klínech
V sobotu 13. 8. 2016 proběhne ve Sport areálu Klíny akce s názvem Večerní strašidelná lanovka na Klínech- stezka odvahy s výjezdem osvětlenou lanovkou, cena 80 Kč/os. a možností táboráku 10 Kč/ špekáček. Další poutavou možností je překonání lanového parku s čelovkou, cena 150 Kč/os., 120 Kč/dítě. Začíná se ve 21,00 hodin a pokračovat se může v Mammut baru (Jägermeister party).

Zoopark Chomutov – Pohádkové safari
Pohádkové safari 2016  - 12. a 13. 8. od 18,00 do 23,00 hodin, předprodej vstupenek byl již zahájen. Každá jízda trvá 60 minut. Cena 120 kč/os. od 3 let. Nezapomenutelné projížďky na voze Safari expresu a Lokálky Amálky máte možnost prožít pouze srpnové večery. Nebudete ochuzeni ani o jízdu do Eurosafari. Stará Ves se promění v kouzelnou zemi plnou bytostí z českých pohádek, ale i oblíbených animovaných pohádkových postaviček. 

Důl ČSA - Noční uhelné safari 
V pátek 12. srpna máte ojedinělou možnost podívat se ve večerních hodinách na vyhlídku nad lomem ČSA a prohlédnout si osvětlené těžební stroje. Sraz účastníků v 19,00 hodin u hlavní brány lomu ČSA. Kapacita je omezena na 18 lidí. Zájemci se musí objednat na info@krusne-hory.org. 

Horní Jiřetín - barokní kostel Nanebevzetí Panny Marie – Noční prohlídka
13. srpna jsou připraveny celodenní prohlídky s průvodcem kostela Nanebevzetí Panny Marie až do 22,00 hodin. Od 11,00 hodin bude Poutní mše.

Horský areál Lesná - Krušnohorský betlém a muzeum
Naposledy spatřit betlém v životní velikosti osvícený noční oblohou a loučemi můžete v Horském areálu Lesná dne 13. srpna od 22,00 hodin. Sedmnáct originálních postav betléma je vyvrcholením tříleté práce několika řezbářů. Betlém bude po této akci uschován a opět zpřístupněn návštěvníkům až v době adventních svátků na několika místech saského a českého Krušnohoří. Součástí noční prohlídky bude otevřené i Krušnohorské muzeum, kde v současné době probíhá fotografická výstava Jaro a léto v Krušných horách v podání členů fotoklubu 11.11 z Litvínova.

 Na přípravě akce se podílely Destinační agentura Krušné hory, o.p.s., Partnerský spolek Litvínov, Japek, s.r.o, SPORTaS Litvínov, město Horní Jiřetín, město Most, město Lom, město Duchcov, kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě, ZOOpark Chomutov, Severní energetická, a.s., Horský hotel Lesná.